Coaliția pentru Economia Circulară în România solicită Ministerului Mediului și Guvernului României să nu renunțe la taxarea la groapă. Începând cu luna ianuarie 2017, pentru fiecare tonă de deșeuri depusă la groapa de gunoi se plătește 80 de lei. Fostul Ministru al Mediului, Daniel Constantin, propunea modificarea legislației, iar actualul ministru, Grațiela Gavrilescu, ar fi declarat, în cadrul unei conferințe organizate de revista Ecologic, că ia în considerare modificarea sau amânarea ei.
În solicitarea înaintată ministerului, reprezentanții Coaliției pentru Economia Circulară în România explică efectele pe care le-ar putea avea amânarea aplicării taxării la groapă sau diminuarea valorii ei.
Măsura are ca efect direct falimentarea tuturor programelor în domeniul recuperării și reciclării materialelor refolosibile în România, crește viteza umplerii depozitelor de deșeuri, distruge zeci de hectare de teren și afectează pânza freatică și – în cele din urmă – duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie.
Inițiatorii petiției aduc ca argumente modelele din alte țări europene, unde taxarea depozitării la groapă a stimulat reciclarea.
Penalizarea depozitării este unul dintre instrumentele economico-financiare utilizate în toate țările membre UE dar și în orice alt stat din lume în care se dorește devierea deșeurilor municipale de la depozitare. Prelungind încă odată aplicarea acestei taxe, România se îndreaptă într-o direcție total opusă pachetului de Economie Circulara aprobat de Senat prin Hotărârea nr 3/2016 precum și parcursului Uniunii Europene a cărei președenție ii va reveni chiar în anul 2019, an până la care se propune prorogarea taxei.
În plus, cei din coaliție aduc argumente financiare. Ei susțin că păstrarea taxării la groapă ar genera peste 29.000 de locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală a sectorului deșeurilor cu peste 3 miliarde de euro. De asemenea, estimează că implementarea tuturor măsurilor sugerate la nivel european ar crea peste 34.000 de noi locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală cu peste 3,6 miliarde de euro.
Din Coaliția pentru Economia Circulară în România fac parte peste 70 de societăți de gestiune a deșeurilor, printre care: Green Group, Remat, Rer Ecologic și Total Waste Management.