Industria cimentului solicită autorităților centrale o taxă pentru depozitare deșeurilor la groapa de gunoi, a declarat, pentru Green Report, Mihai Rohan, președintele patronatului din industria cimentului – CIROM. Cererea vine ca urmare a faptului că, deși cele șapte fabrici de ciment din România au capacități de co-procesare a deșeurilor de peste 100.000 de tone fiecare, doar o parte infimă din cantitatea totală de deșeuri menajere ajunge să fie folosită ca resursă de energie în procesul de fabricație a cimentului.
„Am făcut propunerea la Ministerul Mediului, însă s-a decis amânarea taxei până în 2017. Din punctul nostru de vedere valoarea optimă ar fi între 30 și 40 de euro pe tona de gunoi”, a spus Mihai Rohan. Acesta a explicat că în ultimii 10 ani industria a reușit să co-proceseze peste 1.300.000 de tone de deșeuri. Cu toate acestea, președintele CIROM s-a arătat nemulțumit de faptul că, deși la nivel național cantitatea de deșeu menajer a fost de aproximativ 4,5 milioane tone (potrivit datelor Eurostat pe 2013), doar 3% din acestea au putut fi folosite de fabricile de ciment.
În opinia sa, prin instaurarea acestei taxe, cantitatea de deșeuri colectate corect va crește, la fel și calitatea acestora. „În momentul de față, industria cimentului a reușit să înlocuiască în proporție de până la 30% combustibilii fosili cu cei alternativi, adică deșeurile. În Europa sunt fabrici care folosesc până la 90% combustibili alternativi”, a precizat Rohan. Din cantitatea totală de deșeuri folosite ca resursă de energie aproximativ 10% este importată. „Folosirea acestor deșeuri ne ajută pe noi să ne reducem atât cantitatea de dioxid de carbon emisă, cât și pe cea de combustibili fosili, care, după cum se știe, este deficitară peste tot în lume”, a mai explicat președintele CIROM.
De asemenea, industria acordă o importanță specială și eficientizării energetice, astfel că în fabrica de ciment a Holcim de la Aleșd a fost deja instalat un sistem de recuperare a căldurii de la cuptorul de clinker, produsul de bază pentru ciment, care apoi este transformată în energie electrică. “Instalația asigură 15% din necesarul de energie electrică al fabricii. Alte asemenea instalații vor fi construite și la Câmpulung (Holcim) și Fieni (Carpatcement)”, a explicat președintele CIROM.
Co-procesarea este principalul proces prin care industria cimentului își aduce contribuția la reducerea cantităților de deșeuri. Procesul de co-procesare constă în introducerea unei fracții de deșeuri care înlocuiește o anumită cantitate de combustibil primar necesar pentru asigurarea temperaturii de 1.500 de grade Celsius din cuptorul de clinker. Sunt acceptate o serie de 150 de tipuri de deșeuri printre care se numără deșeurile menajere sorate, deșeurile petroliere, deșeurile lemnoase, mase plastice sau anvelope uzate.
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate gazele din ardere sunt eliminate iar cenușa este asimilată produsului final.
Citește și:
ElementAIR: Industria cimentului și-a redus cu 95% emisiile de praf
Până la 90% din deșeurile electronice din lume sunt aruncate anual la gropile de gunoi