Guvernul din India va publica reglementări pentru măștile anti-poluare

După ce vânzările online și în magazine a măștilor anti-poluare au crescut semnificativ, și ținând cont că nu toate au efectul scontat, guvernul din India vrea să publice reglementări pentru aceste măști.

Guvernul din India va publica reglementări pentru măștile anti-poluare

„În cadru întâlnirii noastre privind mediul, de săptămâna trecută, am discutat despre creșterea vânzărilor măștilor anti-poluare în magazine și pe platformele online. Cum Organizația Mondială a Sănătății se gândește să formuleze o politică și niște recomandări pentru utilizarea măștilor, care să fie aplicate la nivel global, guvernul ia de asemenea în calcul să publice un protocol pentru utilizarea acestora”, a declarat T.K. Joshi, responsabil de probleme de protejarea mediului și siguranța chimică din cadrul ministerului indian al Sănătății.

Pe piața din India există astfel de măști cu prețuri echivalente între 5,75 și 230 de lei, iar vânzările acestora au explodat după Diwali sau Festivalul Luminilor, când în New Delhi a fost înregistrată o concentrație de particule fine în suspensie (PM2,5) de 40 de ori mai mare decât cea considerată sigură de Organizaţia Mondială a Sănătății.

„În prezent, oamenii cumpără măști fără să țină cont de riscurile pe care le implică. Unele măști pot face mai mult rău decât bine, pentru că împiedică respirația. Noi recomandăm numai măștile împotriva prafului sau cele N95. Aceste măști pot fi utilizate în casă, dacă locuința se află pe o stradă cu mult trafic, dar și afară”, a mai spus Joshi.

„Măștile trebuie să se muleze perfect, trebuie păstrate în condiții de igienă și nu pot fi împrumutate. Persoanele cu barbă sau deformări ale feței nu pot purta mască pentru că nu se vor mula perfect. Măștile se vor îmbâcsi, până la urmă, și vor trebui înlocuite”, a mai spus aceasta.

Reprezentantul ministerului Sănătății a mai spus că măștile nu sunt recomandate în cazul celor care au probleme grave ale inimii sau plămânilor, pentru că respirația este îngreunată.

Centrul Național pentru Controlul Bolilor din India sfătuiește oamenii să evite orele de vârf și să stea în interior, iar recomandarea este cu atât mai serioasă în cazul copiilor.

Studiu: Poluarea aerului din New Delhi reduce speranța de viață cu 10 ani

Potrivit unui nou studiu, un locuitor din capitala Indiei New Delhi pierde în medie 10 ani din speranţa de viaţă din cauza poluării masive a aerului în comparaţie cu longevitatea sa dacă ar respira un aer sănătos.

În 2016, megametropola cu 20 de milioane de locuitori a avut o concentraţie anuală de particule fine (PM2,5) de 113 micrograme pe metru cub de aer, ceea ce are drept consecinţă o reducere medie a speranţei de viaţă cu 10,2 ani, potrivit cercetărilor Institutului de Politică Energetică al Universităţii din Chicago (EPIC) publicate săptămâna aceasta.

Studiul măsoară riscul de moarte prematură începând de la speranţa de viaţă a unei persoane în cazul în care aceasta nu a fost expusă decât la nivelul de particule fine recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cere să nu se depăşească pragul de 10 micrograme în concentraţia medie anuală.

[box type=”info” align=”aligncenter” width=”2″ ]La nivel global, studiul american apreciază că poluarea atmosferică reduce speranţa de viaţă cu 1,8 ani, în medie, în 2016. Această cifră plasează poluarea ca principalul pericol pentru sănătatea umană, înainte de tutun (1, 6 ani), alcool şi droguri (11 luni) şi foarte departe de războaie şi terorism (22 de zile).[/box]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri