India, intre setea de energie si presiunea politicilor de mediu

Aproape jumatate dintre locuitorii Indiei nu au acces la reteaua de electricitate, iar aproape 700.000 de indieni sunt nevoiti sa recurga la deseuri animale si lemne pentru combustibil pentru gatit. Rezultatul acestei situatii este ca amprenta de carbon pe cap de locuitor a Indiei ramane o mica parte fata de cele ale tarilor industrializate (un american produce de 16 ori mai multe emisii fata de un indian), acest lucru dand dreptul Indiei, in mod normal, sa consume mai multe resurse si nu mai putine, informeaza New York Times.

India a respins in mod constant presiunile de a-si stabili tinte de reducere a emisiilor, argumentand ca nici nu este un poluator semnificativ nici nu este inca in pozitia de a furniza energie moderna milioanelor de oameni saraci. In schimb, a garantat ca emisiile pe cap de locuitor nu vor excede nivelurile tarilor dezvoltate.

"Este ilogic sa discutam despre reducerea emisiilor fara sa luam in considerare nivelurile de emisii pe cap de locuitor. Este logic sa vorbim de impartirea poverii in termeni de titluri de emisii pe cap de locuitor, sau alt principiu asemanator. Ideea principala este ca intai trebuie sa cadem de acord asupra unui principiu corect", a declarat Montek Singh Ahluwalia, vicepresedinte al Comitetului de Planificare al Indiei.

India subliniaza ca contribuie cu mai putin de 4,6% din totalul de emisii de gaze cu efect de sera din lume, desi populatia tarii reprezinta 17% din populatia lumii.

Chiar si asa, felul in care India se va descurca cu cresterea amprentei de carbon este din ce in ce mai discutata de specialistii din afara tarii. Seful pe probleme climatice al Natiunilor Unite, Yvo de Boer, chiar daca a acceptat rezistenta Indiei pentru reducerea emisiilor ca "o pozitie corecta", a aratat recent ca mingea se afla acum pe terenul Indiei pentru a oferi alternative. "Imi este foarte clar ca tarile in curs de dezvoltare nu vor reduceri obligatorii. Acum vreau sa aflu ce vor ele", a spus de Boer.

Guvernul indian inca nu si-a dezvaluit politica in ceea ce priveste schimbarile climatice. Nivelul total al emisiilor din India se afla pe locul patru la nivel mondial, dupa Statele Unite, China si Rusia, desi amprenta de carbon pe cap de locuitor ramane la acelasi nivel cu cele ale tarilor in curs de dezvoltare – 1.2 tone pe an, in comparatie cu 20 tone in Statele Unite si media mondiala de 4 tone. Agentia Internationala pentru Energie, un grup de cercetare din Paris, prezice ca cererea Indiei de energie se va dubla pana in 2030. In schimb, daca politicile de mediu vor ramane neschimbate, emisiile pe cap de locuitor se vor dubla, dar vor ramane mult sub nivelurile de azi ale tarilor industrializate.

Agentia a mai prezis ca sectorul transporturilor va mari cererea de energie cel mai mult, pentru ca prosperitatea presupune mai multe masini pe sosele. Importurile de carbon ar putea creste de sapte ori, a mai precizat raportul, iar sectorul constructiilor este de asemenea un mare consumator de energie.
Generarea de electricitate in India a fost extinsa ca urmare a promisiunii guvernului de a alimenta cu electricitate zonele rurale in urmatorii cinci ani, asta insemnand pe viitor mai multe emisii. Centralele de moda veche ale Indiei, pe baza de carbune, sunt printre cei mai mari poluatori ai tarii, conform raportului dat publicitatii de curand de catre grupul american Monitorizarea Carbonului pentru Actiune.

In povestea cresterii economice a Indiei multi ecologisti vad oportunitati pentru eficienta energetica. Centrul pentru Stiinta si Mediu din New Delhi a facut apel la guvern sa reduca accizele de la autobuze si sa le creasca la masinile pe diesel. Masura a avut succes, guvernul anuntand ca va reduce taxele pentru autobuze si pentru masinile mici si motociclete.

Alte voci au cerut investitii ale guvernului in cai ferate pentru orase si cladiri eficiente energetic.
"Situatia imi cauzeaza o durere nespusa. India nu se poate alinia la posibilitatile tarilor dezvoltate. Trebuie sa gasim o cale total diferita", a declarat Rajendra K. Pachauri, presedintele Intergovernmental Panel on Climate Change, grup al natiunilor Unite si castigator al Premiului Nobel in 2007.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri