India cere evitarea protectionismului prin legislatiile de mediu

India a lansat marti un apel catre natiunile dezvoltate pentru evitarea aplicarii unor tarife de carbon pentru otel sau alte importuri, inainte de reuniunea pe probleme de schimbari climatice de la Bonn de saptamana aceasta, anunta Reuters.

Apelul vine in contextul in care atat SUA, cat si UE au anuntat ca exista posibilitatea penalizarii importurilor de otel si ciment, pentru ca productia acestora genereaza cantitati mari de CO2 in tari in care legislatia de mediu este mai putin stricta.

„Aceasta pur si simplu nu este acceptabil, este protectionism. Salutam orice fel de acord care presupune schimb de experienta sau bune practici pentru fiecare din aceste sectoare”, a declarat premierul indian Manmohan Singh.

El a explicat ca tara sa detine unele dintre cele mai eficiente companii industriale din lume, dar ca exista si acelea care se afla la polul opus. Premierul a declarat si ca se lucreaza pentru modernizarea acestora din urma si pentru ridicarea lor la standardele internationale.
Tarile dezvoltate doresc sa isi protejeze industria de migratia companiilor in afara granitelor, din cauza plafoanelor impuse asupra emisiilor. Astfel de limitari se aplica deja in UE si sunt anuntate tot mai intens in Statele Unite.

Secretarul american pentru energie a declarat luna trecuta ca, pe langa pretul pentru emisiile locale, administratia de la Casa Alba ia in considerare si optiunea taxarii importurilor responsabile pentru poluarea din afara granitelor Americii. Presedintele francez a sprijint si el astfel de tarife, care ar echivala cu pretul pentru permise.

Aproximativ 175 de natiuni se intalnesc saptamana aceasta la Bonn pentru o serie de discutii gazduite de ONU, care preced reuniunea de la Copenhaga din decembrie. Tema negocierilor este reducerea drastica a emisiilor generate de statele industrializate pana in 2020, si reglementarea unor masuri printr-un acord care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto.

India, la fel ca multe state in curs de dezvoltare, sustine ca natiunile dezvoltate sunt responsabile pentru emisiile care genereaza incalzirea globala. In plus, resursele financiare aflate disponibile pentru sprijinirea tarilor sarace in lupta impotriva schimbarilor climatice raman necunoscute.
Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri