India arunca vina pe Australia, Japonia si Canada pentru ingreunarea discutiilor de la Bali

India a declarat miercuri, in cadrul unui discurs asteptat de toti participantii de la Bali, ca banii din fondul de ajutorare al tarilor sarace care se confrunta cu efectele incalzirii globale trebuie sa vina din surse noi si nu din reinvestirea fondurilor de mediu deja existente, informeaza earthtimes.org.

"Costurile de adaptare pentru tarile in curs de dezvoltare vor ajunge la zeci de miliarde de dolari pe an. Sper ca toate partile interesate sunt constiente ca acesti bani trebuie sa vina din surse noi si nu din reinvestirea banilor din fondurile de dezvoltare", a declarat Kapil Sibal, ministrul Stiintei, Tehnologiei si Stiintelor Pamantului din India.

India a anuntat ca sprijina pozitia Chinei care a criticat vehement tentativele tarilor bogate de scoatere a transferului de tehnologie verde din acordul de la Bali.

"Nu putem ajunge la o situatie in care nu exista niciun mecanism de transfer al tehnologiei", a declarat Kapil Sibal. El si-a exprimat si satisfactia in legatura cu succesul inregistrat de discutiile privind combaterea despaduririlor. Acordul de la Bali va include combaterea despaduririlor in lupta globala impotriva schimbarilor climatice, proiectele de conservare si impadurire devenind astfel finantabile.

Ministrul indian a adaugat ca pozitia Canadei, Japoniei si Australiei de a nu ridica tinta reducerii emisiilor decat in cazul in care tari ca India si China iau masuri asemanatoare, scade sansele unei reusite.

Reprezentantii Indiei au aratat ca la nivel national se iau deja masuri in privinta reducerii emisiilor, planul national de actiune urmand a fi finalizat in februarie-martie 2008. In acelasi discurs, Kapil Sibal a insistat asupra relatiei dintre energie, principala sursa de poluare atmosferica de gaze cu efect de sera, si dezvoltarea economica a Indiei.

"600 de milioane de oameni din India nu au acces la electricitate. Nu avem alta alternativa decat sa extindem rapid accesul la energie pentru a ne realiza obiectivele dezvoltarii nationale si obiectivele globale ale mileniului stabilite de Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite (UNDP), a declarat Kapil Sibal.

El a adaugat ca emisiile de dioxid de carbon pe cap de locuitor ale Indiei sunt printre cele mai scazute din lume, o tona pe an fata de media globala de 4 tone pe an. "Totusi, am luat masuri care promoveaza dezvoltarea durabila. Este vorba de politica nationala de mediu, legea conservarii energetice si legea energiei regenerabile. Avem acum a patra capacitate mondiala de energie eoliana", a mai spus ministrul indian.

El a adaugat ca India va lansa cel mai mare program din lume de amenajare a padurilor degradate de pe o suprafata de sase milioane de hectare, cu costuri de peste 1,5 miliarde de dolari.

Foto: calit2.net

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri