Inchiderea Protan lasa deseurile animale pe drumuri

Procesatorii de carne din Romania sustin ca in cazul in care concesionarul serviciilor de ecarisaj la nivel national, Protan, va ramane inchis, deseurile animale nu vor mai putea fi depozitate iar fabricile ar putea fi inchise, a declarat luni, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Producatorii nu mai au capacitatea de a depozita aceste deseuri, asa ca nu este exclus sa ajungem sa se inchida fabricile de procesare a carnii pentru ca daca esti prins ca arunci acest deseuri esti inchis fara discutii", a spus Minea, cu ocazia unei conferinte de presa comuna cu reprezentantii Protan.

Acesta a precizat ca situatia este chiar mai grava in cazul micilor procesatori sau a carmangeriilor, care nu au capacitati de refriegare a deseurilor iar carcasele de animale moarte ar putea fi aruncate la intamplare.

"Marii procesatori si-au construit astfel de frigidere pentru situatii de urgenta, dar micii producatori sau carmangeriile nu au asa ceva. Nu este exclus ca in doua saptamani sa se umple tara de carcase de porc sau vaca ", a explicat Minea.

Acesta a precizat ca dupa inchiderea Protan, in urma cu sapte zile, din cauza astuparii canalizarii societatii de catre o firma care lucreaza la un santier din apropiere, circa 700 de tone de deseuri animale a-au strans deja in frigiderele unor procesatori.

Presedintele Romalimenta a precizat ca din punctul de vedere al procesatorilor, statul trebuie sa gaseasca o solutie la criza din domeniul depozitarii deseurilor animale.

"Oricum, daca luam aceasta cantitate Protanului i-ar trebui mult timp sa le proceseze pentru ca este foarte mult. Problema este ca noi respectam toate avizele si cheltuim bani, iar Guvernul nu cauta o solutie pentru aceasta problema. Situatia este simpla, cu cat tii mai mult aceste deseuri, cu atat acestea put", a explicat Minea.

Problema inchiderii Protanului este si o amenintate pentru sanatatea consumatorilor de produse din carne deoarece procesatorii sunt nevoiti sa tina carcasele deseurilor de categoria I in fabrici, iar deseurile sunt in mare parte infestate.

Societatea Protan a anuntat, la jumatatea saptamanii trecute, ca si-a inchis temporar unitatea din Popesti – Leordeni, cu activitate de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala, din cauza unui sabotaj tehnologic petrecut marti dupa-amiaza, cand canalizarea exterioara a fabricii a fost distrusa in mod deliberat.

"Desi obiectul de activitate al companiei Protan, ecarisajul, a fost declarat activitate publica de interes national, conform Legii 73/2006, persoane cu interesele imobiliare in zona Popesti Leordeni saboteaza in mod repetat activitatea companiei", a declarat recent directorul general al Protan, Cristina Miu.

Reprezentantii firmei atrag atentia asupra faptului ca oprirea activitatii sucursalei Protan din Popesti Leordeni poate genera un adevarat dezastru ecologic in Romania, deoarece este singura unitate autorizata sa neutralizeze deseuri animale de categoria I.

Totodata, compania Protan a notificat miercuri dimineata Guvernul si toate autoritatile statului din domeniile sanitar-veterinar, mediu si al sanatatii publice asupra sistarii activitatii de colectare a deseurilor de origine animala.

Societatea si-a cerut scuze agentilor economici si cetatenilor carora oprirea activitatii sale le va provoca neplaceri si isi exprima speranta ca macar "in aceasta situatie extrema autoritatile statului vor intelege gravitatea problemei".

Reteaua Protan a fost infiintata in anii ’50. In 2002, Protan a fost privatizat de fosta APAPS, pachetul majoritar fiind preluat de compania Phoenix-Farm. Dupa semnarea contractului de concesiune, in mai 2006, o noua echipa de management si-a asumat responsabilitatea aducerii la standarde europene a unitatilor Protan si a respectarii calendarului de conformare in vederea aderarii la UE.

Societatea Protan are incheiate contracte de colectare si neutralizare a deseurilor cu 1.500 de agenti economici si cu peste 1.200 de consilii locale si primarii.

ANAR: Protan are nevoie de o argumentare solida pentru decalarea programului etapizat

Societatea Protan trebuie sa aiba o argumentare solida pentru a obtine derogare cu privire la data punerii in functiune a statiei de epurare a apei si pentru ca programul de etapizare pe care si l-a asumat sa fie decalat, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Ana-Maria Tanase.

Ea a precizat ca decizia va fi luata de o Comisie de analiza tehnica, constituita la nivelul ANAR si al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). "Aprobarea acestei solicitari poate crea riscul unui precedent, in conditiile in care exista niste termene foarte clare impuse de Uniunea Europeana pentru ca agentii economic i sa urgenteze investitiile in statiile de epurare, astfel incat apele uzate sa respecte parametrii impusi", a subliniat reprezentantul ANAR.

Totodata, Ana-Maria Tanase a subliniat ca societatea Protan nu si-a intocmit nici macar documentatia tehnica necesara realizarii acestei statii de epurare, desi aceasta trebuia sa fie pusa in functiune la sfarsitul lui noiembrie 2008. Ea a precizat ca acest program de etapizare pe care societatea Protan si l-a asumat face parte din programul de mediu, astfel ca firma se afla sub Directiva IPPC.

Agentul economic, prin acest program de etapizare, isi asuma responsabilitatea de a investi intr-o tehnologie moderna si complexa a statiilor de epurare, cu ajutorul careia sa fie prelucrate deseurile animaliere, astfel incat parametrii apei uzate sa fie respectati, a explicat reprezentanta ANAR.

"Trebuie gandita o masura de sanctiune pentru cazurile de acest gen, pentru ca nu si-au respectat un angajament pe care si l-au asumat fata de autoritatile de mediu", a punctat Ana-Maria Tanase.

Protan, care se afla in pericolul de a fi inchisa la 30 noiembrie daca nu pune in functiune o statie de epurare a apei, a solicitat o derogare, astfel incat noua instalatie sa fie data in functiune la 30 noiembrie 2009.

"Initial, in negocierile cu autoritatile europene s-a obtinut o derogare pana in 2010, cu mentiunea de a investi in statia de epurare si schimbarea tehnologiei. Noi am cerut sa facem intai statie de epurare si ulterior sa investim in tehnologie deoarece statia poate fi mult mai eficienta din punctul de vedere al consumului ", a spus reprezentanta Protan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri