Guvernul din Ucraina anunţă că incendiile de pădure de la Cernobîl au fost stinse

Incendiile uriaşe care au ars pădurile din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl au fost stinse, au declarat marți oficialii ucraineni, potrivit Reuters. Peste 400 de pompieri, dar şi avioane şi elicoptere s-au luptat cu flăcările mai bine de o săptămână.

Greenpeace Rusia a avertizat luni că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv. După izbucnirea incendiului, şeful Inspecţiei ecologice guvernamentale Iegor Firsov a anunţat însă că nivelul radiaţiei în epicentrul incendiului depăşea cu mult normele. El a revenit ulterior asupra acestor declaraţii.

Incendiul a izbucnit în urmă cu 10 zile la locul celui mai grav accident nuclear din lume din 1986. Kiev-ul a mobilizat peste 400 de pompieri şi elicoptere şi avioane care aruncă tone de apă pe foc.

Directorul unei asociaţii care organiza vizite cu ghid în zona de excludere, Iaroslav Iemelianenko a anunţat, tot pe Facebook, că incendiul a atins oraşul-fantomă Pripiat, evacuat după catastrofă.

Autorităţile ucrainene nu au mai prezentat, de mai multe zile, estimări recente cu privire la mărimea incendiului, potrivit AFP.

Tour operatorul din Cernobîl Yaroslav Yemelianenko a descris pe Facebook situaţia drept critică, precizând că incendiul ajunsese în apropierea oraşului abandonat Prîpeat, la doi kilometri de locul în care „se află deşeurile de radiaţii cele mai active din întreaga zonă Cernobîl”.

Însă, autorităţile ucrainene au anunţat marţi că, deşi au fost înregistrate creşteri pe termen scurt ale nivelului de particule de Cesium-137 în zona Kiev, la sud de Cernobîl, nivelurile de radiaţii s-au menţinut în general în limite normale şi nu a fost necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de protecţie.

„Nu este foc deschis”, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat, precizând însă că a fost observată prezenţa unei „uşoare mocniri la nivelul solului forestier”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a promis transparenţă în această problemă, adăugând că se va întâlni marţi cu şeful serviciilor de urgenţă. „Societatea trebuie să cunoască adevărul şi să fie în siguranţă”, a transmis el luni seară.

Incendiul, unul dintre mai multe care au izbugnit ca urmare a unei secete neobișnuite, a început pe 3 aprilie în partea de vest a zonei de excludere și s-a extins în pădurile din apropiere.

Poliția spune că a identificat un localnic de 27 de ani pe care îl acuză că a început în mod deliberat incendiul.

Nu este clar dacă persoana, care ar fi mărturisit că a pornit o serie de focuri „pentru distracție”, este parțial sau pe deplin responsabilă.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri