Procurorii ruși au declarat săptămâna trecută că o parte din incendiile ample de vegetație care au loc în această perioadă în Siberia, pe care ecologiștii le-au catalogat ca urgențe climatice, au fost declanșate intenționat pentru a acoperi activități ilegale de exploatare forestieră.
„Am descoperit astfel de cazuri în regiunea Irkutsk, unde se pare că focurile au acoperit exploatări forestiere ilegale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Procurorului General, Alexander Kurennoy, potrivit Reuters.
Acesta a acuzat autoritățile locale că au dat statistici care arătau că incendiile erau mai mici decât în realitate, ceea ce a dus la un răspuns lent în a începe lupta cu flăcările.
Președintele Vladimir Putin a dat ordin armetei, săptămâna trecută, să ajute pompierii să se lupte cu incendiile din pădurile siberiene care s-au extins pe o suprafață de mărimea Belgiei și care acoperă sute de orașe și sate cu fum.
Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia a comunicat luni că aria afectată de incendii a fost redusă cu un sfert, în timp ce Agenţia Federală de Silvicultură a transmis că aproximativ 2,5 milioane de hectare au fost afectate de incendii.
Pe de altă parte, Greenpeace a transmis că suprafețele unde se desfășoară incendiile nu s-au diminuat, ci acoperă 4,3 milioane de hectare și elimină în aer echivalentul dioxidului de carbon pe care îl emit 36 de milioane de mașini într-un an. Acum, incendiile sunt vizibile din spațiu.
Într-un comunicat trimis Reuters, Greenpeace a transmis că incendiile de vegetație au loc în aceste zonă în fiecare an, dar anul acesta au fost „fără precedent” din cauza dimensiunii și forței lor.
„Aceste incendii ar fi trebuit stinse încă de la început, dar au fost ignorate din cauza politicilor slabe. Acum s-au transformat într-o catastrofă climatică ce nu mai poate fi oprită prin mijloace umane”, a declarat activistul Greenpeace Anton Beneslavsky.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luna trecută că schimbările climatice sunt evidente şi că temperatura în Rusia creşte de 2,5 ori mai repede decât media globală.
„Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă acum în regiunea Irkutsk. Acolo sunt incendii majore, mii, sute de mii de hectare ard… şi există, de asemenea, inundaţii înfricoşătoare”, a declarat liderul de la Kremlin.
Ministerul de Urgențe a declarat că multe dintre incendii au avut loc în apropierea drumurilor și există credința cum că au fost cauzate de neglijența oamenilor.
Animalele sălbatice caută hrană în sate
Animalele sălbatice se îndreaptă către oameni, în încercarea de a scăpa de focurile din păduri, și încearcă să găsească un loc sigur şi hrană şi, în primul rând, apă. Urşii şi vulpile fug de taiga, în timp ce animalele mai mici se sufocă din cauza fumului.
Un martor ocular a filmat câteva vulpi înfometate, care au fugit din calea dezastrului. În lipsă de altceva de mâncare, bărbatul le-a dat vulpilor ciocolată Snickers.
Biologii şi ecologii avertizează că o întâlnire cu prădătorii, mai ales acum când animalele sunt stresate, pot fi periculoase şi recomandă oamenilor să păstreze distanţa.