Incendiile din California contribuie semnificativ la incalzirea globala

Incendiile de padure din California au pompat in atmosfera aproape 8 milioane de tone de dioxid de carbon. Cantitatea emisa de incendii intr-o singura saptamana este echivalentul a unui sfert din emisiile pe o luna la nivelul intregului stat californian, informeaza Reuters.

Emisiile provenite de la incendiile de padure fac parte dintr-un ciclu natural, in care focul joaca un rol important, spun expertii citati de publicatia online Carbon Balance and Management . Carbonul absorbit si emis de plante este diferit de cel emis de fabricile si masinile pe baza de combustibil fosil.

Studiul expertilor estimeaza ca incendiile din SUA si Alaska elibereaza aproximativ 290 de milioane de tone metrice de dioxid de carbon pe an, echivalentul a 4 pana la 6% din emisiile SUA rezultate din arderea unor combustibili fosili precum carbunele sau petrolul.

Jason Neff, profesor in cadrul Universitatii Colorado si co-autor al studiului publicat online declara ca "aceste cifre sunt insa greu de dovedit intrucat e dificil de stabilit ce cantitate de carbon a fost absorbita de plantele care au ars si ce procentaj de vegetatia a ars de fapt in alt gen de incendiu decat cele cu cauze naturale".

Estimarile au o marja de eroare de 50%, dar aceasta oricum inseamna ca incendiile salbatice in SUA echivaleaza cu intre 2 si 8% dintre emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili.

Statele cele mai afectate de cresterea nivelului de emisii CO2 ca urmare a propagarii incendiilor de padure sunt cele din vestul si sud-vestul federatiei, mai exact statele: Alaska, Idaho, Oregon, Montana, Washington, Arkansas, Mississippi si Arizona. 2.000 de gospodarii au fost distruse in urma acestor incendii.

Amprenta puternica a supra mediului

Autorii raportului spun ca "un sezon de incendii severe, care dureaza una sau doua luni, poate elibera atata carbon cat emite intr-un an tot sectorul de transport sau energie al unui singur stat".

Pentru ca incalzirea climatica este asteptata sa cauzeze aparitia mai multor incendii de padure, care vor emite mai mult carbon in atmosfera, se intra intr-un cerc vicios care sustine agravarea incalzirii gobale.

Neff si Christine Wiedinmyer, membri ai Centrului National de Cercetare a Atmosferei din SUA, au atras atentia ca, spre deosebire de carbonul emis in urma arderii combustibililor fosili, carbonul eliberat de incendiile de padure este reabsorbit de plante in procesul lor de refacere.

Tehnologia moderna de stingere a incendiilor favorizeaza o refacere mult mai densa a padurilor, insa aceasta nu face decat sa puna la dispozitia incendiilor viitoare o suprafata mai incarcata de vegetatie.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri