Incendii in zone radioactive din Rusia

Incendile de padure au afectat, de la inceputul lui iulie, aproximativ 4.000 de hectare de terenuri aflate in zone poluate radioactiv, in special in vestul Rusiei, potrivit datelor postate miercuri pe site-ul serviciilor de monitorizare a padurilor, anunta Mediafax.

Pe aceasta lista figureaza si zona Briansk, la sud-vest de Moscova, la frontiera cu Belarusul si Ucraina, unde 28 de focare au devastat o suprafata de 269 de hectare de terenuri. Aceasta zona a fost poluata in timpul catastrofei nucleare de la Cernobil, in 1986.

Focul, pe jumatate stins

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat astazi ca a redus la jumatate suprafata incendiilor de padure care devasteaza Rusia de aproximativ doua saptamani.

"In ultimele 24 de ore, numarul noilor focare de incendiu a fost inferior numarului celor stinse. La ora 06.00, pe o suprafata de 92.700 de hectare erau active 612 focare", a precizat ministerul, citat de agentia Itar-Tass.

Smogul, alungat de apa

Autoritatile din Moscova au mobilizat, pe principalul bulevard care inconjoara centrul capitalei ruse, convoaie de 20-30 de vehicule echipate cu dispozitive speciale de stropit cu apa, pentru a contribui la eliminarea smogului, potrivit RIA Novosti. La eforturile lor s-a adaugat o ploaie scurta, in timpul diminetii, care a mai dispersat din poluantii atmosferici. O ploaie scurta a dispersat, in aceasta dimineata, fumul din atmosfera sufocanta a Moscovei. Cu toate acestea, meteorologii rusi spun ca nu este de ajuns pentru potolirea incendiilor de vegetatie care afecteaza de luna trecuta Rusia, potrivit Mediafax.

Fumul de pe strazile Moscovei a fost dispersat de rafale usoare de vant. Temperatura atmosferei, in capitala, era, miercuri dimineata, mai suportabila, inregistrandu-se doar 20 de grade Celsius.

Valoarea temperaturii din Moscova va scadea, in cursul acestei zile, dar si pana la sfarsitul saptamanii, cu 3 pana la 5 grade Celsius, in comparatie cu valorile inregistrate in ultimele zile, a anuntat directorul serviciilor meteorologice, Roman Vilfand.

"Dar daca tinem cont de faptul ca temperatura in regiunea Moscovei este  de 36-37 de grade Celsius, canicula va continua. Chiar si cu o diminuare de trei pana la cinci grade, regimul termic va corespunde mai degraba Saharei sau Asiei Centrale", a adaugat acesta.

De saptamana trecuta si pana luni fumul devenise tot mai gros cauzand probleme de vedere si respiratorii locuitorilor din Moscova, care primesc gratuit la supermarketuri si pe strada masti de protectie, a declarat, pentru ”Green Report”, o tanara romanca aflata la studii in capitala rusa. ”Din cauza mirosului intepator de ars si a fumului insuportabil, majoritatea locuitorilor Moscovei au plecat in weekend in cautare de aer curat, lasand orasul pustiu”, ne-a povestit Alina Coldea.

Putin, copilot in avioanele antiincendiu

Premierul rus, Vladimir Putin, a ocupat locul copilotului intr-un avion folosit impotriva incendiilor, participand astfel la operatiunile de stingere a doua incendii de padure din regiunea Riazan, la 200 de kilometri sud-est de Moscova.

Dupa ce a primit instructiuni privind functionarea sistemelor, Putin a condus atat preluarea apei, cat si raspandirea ei deasupra padurilor afectate de foc.

Evacuare partiala a ambasadei SUA

Statele Unite au anuntat ieri ca au autorizat anumiti membri ai personalului din cadrul Ambasadei de la Moscova si familiile acestora sa paraseasca Rusia, din cauza incendiilor care devasteaza aceasta tara, afectand indeosebi capitala.

Mai multe tari europene, printre care si Romania, au recomandat cetatenilor sa evite calatoriile care nu sunt absolut necesare in Rusia, in contextul caniculei si incendiilor de padure care afecteaza aceasta tara. Suedia si Franta si-au indemnat cetatenii sa evite deplasarile in regiunea Moscovei. Apeluri similare au fost adresate de Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Danemarca, Romania, Cehia, Slovacia, Letonia si Lituania.

Partea de vest a Rusiei este afectata, de la inceputul lui iulie, de o canicula fara precedent, care a antrenat, in ultimele saptamani, incendii uriase de padure. Potrivit bilantului oficial, in aceste incendii au murit 54 de persoane.

Sorina Covrig

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri