Incalzirea globala face vinul mai tare

Vinul este mai alcoolizat in ultimii 30 de ani, iar acest lucru se intampla, surprinzator sau nu, din cauza schimbarilor climatice, sustin membrii Institutului francez de cercetari agronomice (INRA), citati de site-ul Maxisciences.

In 1980, vinul frantuzesc continea in medie intre 10% si 11% alcool, iar acum, mai ales in zonele viticole unde temperaturile se afla in crestere, aceasta bautura a devenit mai tare, ajungand sa aiba un grad de alcool ce ajunge chiar si la 15%.

Strugurii isi pierd din cantitatea de apa pe care o au in mod normal, iar concentratia de zahar creste, din cauza temperaturilor ridicate, a secetei sau a lipsei precipitatiilor.

Or, tocmai zaharurile sunt cele care se transforma in alcool in timpul procesului de fermentare, iar cu cat cantitatea lor este mai mare cu atat vinul devine mai alcoolizat.

Acest fenomen poate fi evitat insa daca agricultorii se hotarasc sa culeaga strugurii cand abia au dat in parg, moment in care cantitatea de zahar se afla la un nivel scazut. Metoda, din nefericire, nu functioneaza decat pentru vinul alb si cel roze, iar recolta inainte de vreme nu garanteaza ca strugurii vor pastra aceeasi aroma.

Tocmai de aceea, cercetatorii de la INRA sunt hotarati sa gaseasca o solutie ca vinul frantuzesc sa-si recapete gradul de alcool pe care il are in mod firesc.

Pana atunci, ei ii sfatuiesc pe fermieri sa foloseasca o drojdie speciala ce poate limita cantitatea de zahar din strugurii aflati in butoaie la fermentat.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri