Incalzirea globala ameninta Europa cu… racirea

In apele sarate ale Oceanului Arctic, a fost identificata recent o zona cu apa dulce, care ar putea produce importante modificari climaterice asupra intregii Europe de Vest.

Sursa fenomenului porneste din Mare Beaufort, parte a Oceanului Arctic, situata intre estul peninsulei Alaska si nordul Canadei.

Un lac pluteste pe ocean

Cercetarile efectuate de o echipa internationala, cu privire la ecosistemele oceanice, au scos la iveala un fenomen cu totul neobisnuit, poate unic pe suprafata planetei: un volum important de apa dulce acopera o parte din apele sarate ale oceanului, fara sa se amestece cu acestea, potrivit Izvestia.

Apa dulce constituie o masa compacta, un adevarat lac, care "pluteste" pe ocean, fara ca cele doua structuri lichide – sarata dedesubt si dulce deasupra – sa se amestece intre ele.

Principiile fizicii elementare explica usor fenomenul prin faptul ca densitatea apei dulci, fiind mai redusa decat cea a apei sarate, face ca aceasta sa fie mentinuta in permanenta la suprafata.

Unicatul consta si in faptul ca acest rezervor de apa dulce este de fapt un lac fara maluri, un fel de "mare in mare".

Impresionant este volumul mare de apa dulce continut in acest "lac" ciudat, care, conform calculelor efectuate de specialisti, depaseste de doua ori volumul lacului Victoria, cel mai mare rezervor de apa dulce de pe continentul african.

Judecand logic, trebuie sa admitem ca ghetarii arhipelagului arctic din nordul Canadei nu contin sare, iar prin topirea lor produsa treptat apa rezultata nu tinde sa se amestece cu apele deja existente, generand astfel un rezervor de apa dulce si rece, cu totul independent.

Este de asteptat ca, pe masura ce imensul rezervor va creste, deasupra lui sa se produca o puternica circuatie de aer rece, cu caracter turbionar, ceea ce va reduce, evident, temperatura in zona.

Citeste mai mult despre "Incalzirea globala ameninta Europa cu… racirea" pe Ziare.com.

Foto: Ziare.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri