Temperatura globala in crestere incetineste productia principalelor recolte si, pe masura ce incalzirea globala continua, tendinta va afecta economiile multor tari si sanatatea populatiei, sustin cercetatorii de la Stanford.
In cazul in care impactul acestor schimbari climatice nu va putea fi evitat, fermierii din multe zone ale lumii vor trebui sa cultive altceva, iar multe dintre recolte, in special cele de porumb si grau, vor trebui mutate in regiuni unde nu au mai crescut pana acum.
Descoperirile sunt rezultatul unui studiu global detaliat al schimbarilor climatice si legaturile dintre acestea si productia de hrana, efectuat de grupul Stanford, impreuna un economist al Universitatii Columbia, care a cercetat cu atentie productia din ultimii 30 de ani a celor mai importante recolte: de porumb, grau, orez si soia.
Astfel, cercetatorii au descoperit ca doar plantatiile de orez si soia sunt in continuare relativ stabile in ciuda schimbarilor climatice. Insa productia mondiala de porumb a fost cu aproximativ 4 procente mai scazuta decat ar fi fost daca nu ar fi existat tendinta de incalzire globala, iar productia de grau este cu 5,5 procente mai mica, relateaza sfgate.com. Aceste scaderi ar putea fi responsabile de cresterea cu 6% a pretului cerealelor, in ultimele trei decenii.
Foto: tunisiaonlinenews.com