În regiunea arctică, temperaturile ar crește cu 20 de grade Celsius până în 2300, distrugând ecosistemul și accelerând topirea ghețarilor. Avertismentul vine din partea unor cercetători de la Universitatea din Victoria, Canada.
Atmosfera se va încălzi cu 10 grade Celsius, dacă oamenii vor arde toată cantitatea de combustibili fosili cunoscută, fără a mai calcula și rezervele încă nedescoperite. Încălzirea globală va avea consecințe grave asupra sănătății, rezervelor de hrană și economiei globale.
Dacă se ia în considerare doar impactul dioxidului de carbon, creșterea estimată ar fi de 8 grade Celsius până în 2300. Atunci când se adaugă și alte gaze, simularea indică o creștere de 10 grade. În zona arctică, situația ar fi și mai gravă. Temperaturile ar crește cu 17 grade din cauza dioxidului de carbon și cu încă 3 din cauza altor gaze.
Încălzirea globală ar reduce drastic cantitatea de ploaie: cu două treimi în Amenica Centrală și de Nord și la jumătate în părți din Australia, zona mediteraneană, Sudul Africii și Amazon.
Ce recomandă cercetătorii pentru a evita încălzirea globală
Unul dintre autorii studiului, Katarzyna Tokarska, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest scenariu:
Cred că este foarte important să știm ce s-ar întâmpla dacă nu luăm acțiuni urgente de adaptare la schimbările climatice. Chiar dacă avem un acord climatic semnat la Paris, până acum, nu s-a întreprins nicio acțiune. Studiul nostru este un avertisment.