Poluantii atmosferici emisi de motoarele diesel perturba capacitatea albinelor de a recunoaste parfumul florilor, potrivit unui raport stiintific, publicat recent de biologii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie.
Alaturi de utilizarea pesticidelor sau de efectele schimbarilor climatice, noxele din motorina utilizata de motoarele diesel reprezinta inca un pericol care ameninta apicultura.
Dieselul modifica radical chimia tuturor elementelor volatile din mediul in care traiesc albinele. Oxizii de azot, in special dioxidul de azot, noxe prezente in exces in motorina utilizata de motoarele diesel perturba capacitatea albinelor de a se hrani impiedicandu-le sa distinga mirosul florilor”, potrivit biologului britanic Guy Poppy, unul dintre autorii studiului.
Cercetatorii romani nu au realizat, deocamdata, studii legate de influenta nefasta a gazelor de espament asupra stupilor, insa considera, la randul lor, ca una din cele mai complexe probleme cu care se confrunta apicultura, la nivel mondial, se leaga de depopularea si mortalitatea neobisnuita, masiva, a familiilor de albine, aparent fara cauze clare.
Specialistii din institutul nostru nu studiaza, deocamdata, acest fenomen. Gazele de esapament sunt insa un pericol real pentru albine. Tocmai de aceea apicultorii evita sa-si amplaseze stupii in zone poluate, langa marginea soselelor. Printre factorii care afecteaza populatiile de albine se numara si pesticidele utilizate in agricultura, apa contaminata, schimbarile climatice sau radiatiile emise de antenele de telefonie mobile”, a declarat, pentru Green Report, Eliza Cauia, director de Comunicare, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura.
Gheorghe Carabiber este presedintele apicultorilor din Bihor, are peste 80 de stupi si printre principalele reguli pe care le respecta se numara “dreptul albinei de a trai departe de poluare, in mijlocul padurii”.
Albina viseaza la padure. Ea trebuie sa traiasca departe de sosele, de gazele de esapament sau de orice alta sursa de poluare. Am respectat mereu aceasta regula si stupii mei au fost feriti de boli sau de depopulare”, a explicat, pentru Green Report, Gheorghe Carabiber.
Din totalul insectelor polenizatoare, albinele melifere reprezinta circa 80% si participa la polenizarea a 250.000 specii de plante, iar aproximativ o treime din culturile agricole, din intreaga lume, depinde, intr-o anumita masura, de polenizarea cu albine.
Romania are un potential mare de dezvoltare a sectorului apicol, de aproximativ 1.500.000 familii de albine.
In tara noastra, numarul apicultorilor este de peste 40.000, iar productia anuala de miere este de aproximativ 20. 000 de tone. Ne situam pe locul 4 in Europa la efectivul de albine si pe locul 7 la productia de miere. In ceea ce priveste mierea eco, in 2010 s-a inregistrat o productie de 3.650 de tone certificate ecologic, ceea ce reprezinta cca 15 % din totalul productiei de miere pe tara„, a subliniat Eliza Cauia.