În următorii 5-10 ani, România va avea nevoie de noi muncitori în domenii sustenabile – studiu

România are un potențial energetic considerabil, o economie dinamică în curs de dezvoltare și o șansă să creeze multe locuri de muncă verzi aliniate la nevoile viitorului, se arată în raportul Inovantage realizat de Adecco Group. Potrivit analizei, ingineri de mașini electrice, energeticieni eolieni și marini sau specialiști forestieri sunt câteva din locurile de muncă care vor crește și apărea în România în următorii 5-10 ani.   

Noua ediție a raportului regional Inovantage abordează viitorul locurilor de muncă din punct de vedere al sustenabilității.

Context pentru creștere sustenabilă 
Dacă privim evoluția mediului din ultimii ani, observăm că planeta noastră a resimțit o scădere majoră a resurselor pentru generațiile care vin. Acest aspect poate fi preîntâmpinat numai dacă devenim sustenabili.

„Înverzirea” locurilor de muncă existente: pe măsură ce se va solicita ca procesele corporative de producție și operație să devină mai eficiente și mai verzi (sustenabile din punct de vedere ecologic), unele dintre listele de joburi disponibile vor include și ele responsabilități de mediu.

Cheia succesului în acest demers este integrarea curriculei de mediu la diverse niveluri de educație, incluzând școala primară, secundară, liceul, educația și pregătirea tehnică și vocațională, dar și învățarea pe termen lung.

Cum pot afacerile să creeze un impact semnificativ asupra obiectivelor dezvoltării sustenabile? Totul pornește de la un cadru pentru sustenabilitate. Încurajarea raportărilor și a investițiilor verzi la toate nivelurile de guvernanță corporativă, inclusiv IMM-urile, poate genera un interes sporit în privința investițiilor de mediu private, traduse în externalizări pozitive, în locul unei simple raportări pentru cheltuielile de protecție a mediului.

Spații de lucru sustenabile 
Până în 2025, Millennialii – cei născuți între anii 1976 și 2001 – vor compune 75% din totalul global al forței de muncă. De aceea, companiile trebuie să-și ajusteze politicile pentru atragerea și retenția acestei generații.

Spre deosebire de generațiile trecute, care prioritizau banii, puterea și prestigiul, Millennialii sunt mai predispuși să muncească pentru cauze pe care le sprijină. 61% din angajații chestionați în urma unui sondaj internațional spun ca există mai multe șanse să rămână la o companie datorită programului de sustenabilitate al organizației. Aceștia nu numai că preferă să muncească pentru o companie verde, însă ar accepta chiar și o reducere cu 15% a salariului în cadrul unei companii sustenabile.

Din punct de vedere economic, locurile de muncă verzi ajută angajații să facă mai mult (îmbunătățesc productivitatea), reduc costurile operaționale (prin economisirea costurilor de energie), elimină deșeurile (prin materiale reciclabile/regenerabile) și oferă flexibilitatea de a se adapta schimbării.

Serviciile viitorului: mediu și sustenabilitate  
La nivel global, 18 milioane de locuri noi de muncă (aprox. cât populația actuală a României) vor fi generate de economia verde până în 2030. Cea mai mare creștere se observă în meseriile solare, urmate de locurile de muncă din zona biomasei și a energiei eoliene.

În Uniunea Europeană, în timp ce sectorul public rămâne o sursă importantă în ocuparea forței de muncă sustenabile, sectoare precum gestionarea deșeurilor, regenerabile și transport încep să domine. În 2021 și respectiv, în 2030, cota gestionării deșeurilor va crește până la 24,4% și 25,7%, energia regenerabilă până la 21,4% și 18,9%, iar transportul până la 11,4% și 17,7%.

În strânsă legătură cu această adaptare la nevoile mediului vor apărea și se vor dezvolta noi locuri de muncă, precum:
Managerii de gestiune a calității apei
Agricultori urbani
Specialiști administrare și conservare forestieră
Crescători de carne in-vitro
Ingineri mașini electrice
Tehnicieni reciclare și carburanți bio
Constructori și arhitecți ecologici
Peisagiști și designeri eco
Tehnicieni biologi
Ingineri panouri solare
Energeticieni eolieni, marini și fluviali

Unde se află România în tot acest context?
Țara noastră a aderat la inițiativa Națiunilor Unite pentru Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG). Cu toate acestea, a înregistrat cele mai scăzute scoruri în procesul de raportare 2010-2016 comparativ cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est. Chiar și asa nivelul emisiilor de carbon în ultimii 30 de ani au fost în continuă creștere iar cheltuielile bugetare de mediu au fost de 18 miliarde de lei în 2018 (aprox. 1,6% din PIB). Din aceștia, 93% au fost cheltuiți pentru activități directe de management al apei, solului, aerului sau a deșeurilor. Doar 7% au fost cheltuiți pe activități indirecte care ar avea impact pe termen lung în asigurarea sustenabilității.

România are un potențial energetic considerabil, o economie dinamică în curs de dezvoltare și o șansă să creeze multe locuri de muncă verzi aliniate la nevoile viitorului. Ingineri de mașini electrice, energeticieni eolieni și marini sau specialiști forestieri sunt câteva din locurile de muncă care vor crește și apărea în România în următorii 5-10 ani.

Responsabilitatea protecției mediului, a angajaților și asigurarea sustenabilității economice cade proporțional pe umerii decidenților politici, dar și a sectorului privat. Organizațiile ar putea începe cu exemple de bune practici, cum ar fi: recrutarea în baza valorilor și atitudinilor prietenoase mediului, practici de HR, care să includă spații de muncă verzi, activități verzi de teambuilding sau investiții în grădinile urbane ale companiei, unde angajații să se poată relaxa în pauze.

„România se află într-un stadiu în care creșterea salariilor este influențată mai mult de decizii politice și mai puțin de productivitatea muncii. Aici intervine rolul managementului care trebuie să conducă procese responsabile de tehnologizare și optimizare. Toate acestea vin cu un consum de resurse (carburant, curent electric, plastic, hârtie etc.) a cărui impact se resimte tot mai des în mediul înconjurător. În contextul schimbărilor dinamice pe care le experimentăm (climă, piața muncii, tehnologie etc.) acest cost trebuie ținut la minim. Inovantage no.4 le scoate în evidență, explică impactul lor și le contextualizează pentru România”, spune Florin Godean, Cluster Manager România și Ungaria – Adecco Group.

Grupul Adecco este principalul furnizor mondial de soluţii de forţă de muncă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri