În ajunul reuniunii anuale a Forumului economic de la Davos, organizația mondială nonprofit Oxfam a publicat un studiu potrivit căruia, anul viitor, 50% din averea globală va fi deținută de 1% din bogații lumii. Anul trecut, cei mai importanți miliardari de pe glob dețineau 48% din averea mondială, în creștere față de anul 2009, când cota se situa la 44%.
Potrivit directoarei generale a Oxfam, Winnie Byanyima, care va fi copreședinte al Forumului, inegalitățile extreme nu constituie doar un prejudiciu moral, ci și unul de ordin economic. Acest fenomen va accentua profitul înregistrat în sectorul privat și va împiedica lupta împtriva sărăciei, în condițiile în care una din nouă persoane moare de foame, iar peste un miliard de oameni trăiesc sub pragul sărăciei, cu mai puțin de un dolar pe zi.
În calitatea sa de copreședinte, Winnie Byanyima va lansa la Davos un apel către toate națiunile lumii pentru măsuri energice împotriva sărăciei sau a evaziunii fiscale practicate de multinaționale. Şi, nu în ultimul rând, va face un apel pentru accelerarea concluziilor ce vor sta la baza acordului pe climă de la Paris.
În prezent, o cincime dintre cei mai bogați oameni din lume au afaceri în sectoarele financiar și de asigurări, averea acestora fiind mai mare cu 11% față anul trecut. Iar cei din industria farmaceutică au avut mai mult de câștigat în 2014, activele acestora fiind cu 47% mai mari față de anul precedent.
Anul trecut, tot la Davos, Oxfam a relevat că 85 dintre cei mai mari bogătași ai lumii dețineau, în total, cât jumătate din populația săracă a globului. Acum numărul bogătașilor a scăzut cu cinci, iar veniturile lor însumează veniturile a 3,5 miliarde de oameni. În perioada 2009-2014, patrimoniul celor mai bogați oameni din lume s-a dublat.
Citește și:
Studentul care redistribuie mâncarea din cantine oamenilor săraci
Tone de mâncare ajung la tomberon. 11 sfaturi pentru a reduce risipa alimentară