Importurile de alimente ale Uniunii Europene contribuie la distrugerea pădurilor tropicale și la generarea emisiilor de dioxid de carbon. Cercetătorii europeni au analizat modurile în care consumatorii europeni pot reduce aceste pierderi.
Cercetătorii au analizat modurile în care pădurile defrișate au fost utilizate pentru producția alimentelor într-un studiu publicat în revista științifică Global Environmental Change.
Într-un studiu separat publicat în Environmental Research Letters, cercetătorii au măsurat emisiile de dioxid de carbon asociate cu producția de alimente în urma defrișării pădurilor, apoi au analizat locurile în care aceste alimente ajung.
Renunţarea la carne ar putea salva milioane de vieţi – raport WEF
Conform rezultatelor, o șesime din emisiile generate de o dietă europeană tipică poate fi urmărită înapoi la defrișările din tropice.
„Practic, am putea spune că UE importă cantități mari de defrișări în fiecare an. Dacă UE vrea cu adevărat să îndeplinească ținte climatice, trebuie să stabilească standarde de mediu mai mari pentru cei care exportă alimente către UE.”, a declarat Martin Persson, de la Universitatea Tehnologică Chalmers din Suedia și autor al studiului.
Conform lui Florence Pendrill, co-autoare a studiului, peste jumătate din defrișări sunt o urmare a producției alimentare și a furajelor, cum ar fi vită, soia și ulei de palmier.
„Există o variație mare între diferite țări și bunuri, dar per total, exporturile reprezintă aproximativ o pătrime din defrișările asociate cu producția de alimente. Iar aceste numere au crescut în timpul perioadei studiate.”
Cercetătorii au sublinit importanța protejării pădurilor lumii pentru a încetini emisiile de gaze cu efect de seră și a limita efectele schimbărilor climatice.
Lumea trebuie să reducă substanțial consumul de carne pentru a evita schimbările climatice catastrofale
Mai multe studii recente au subliniat că tranziția către o dietă bazată pe plante ar putea reduce emisiile, iar utilizarea terenurilor agricole pentru hrană destinată oamenilor ar putea însemna un randament mai mare al terenurilor agricole existente.
UE are deja reguli stricte privind produsele din lemn provenite din țările exportatoare, însă următoarea provocare este aplicarea unor astfel de legi în cazul importurilor de alimente.
Conform oamenilor de știință, între 2010 și 2014, aproximativ 2.6 miliarde de tone de dioxid de carbon au fost emise de ferme, culturi agricole și plantații aflate pe terenurile defrișate. 900 de milioane de tone de CO2 provin de la carnea de vită, în special în Brazilia, iar 60 de milioane de tone provin de la plantații de ulei de palmier și soia, aproape jumătate provenind din Indonezia.
„Acum, pe măsură ce legătura între producția alimentară și defrișări este mai clară, ar trebui să începem să discutăm posibilitățile ca UE să adopte reglementări similare pentru importurile de alimente. Pur și simplu, defrișările ar trebui să coste producătorul mai mult.”, a declarat Pendrill.