Imperiul chimiei americane renaste din gazul de sist

Avantul pe care exploatarea gazului de sist l-a luat in SUA stopeaza declinul industriei chimice americane care, timp de decenii, a suferit din cauza unei puternice concurente reprezentate de China si Orientul Mijlociu, scrie lemonde.fr.  In perioada 1980-2010, ponderea SUA in productia petrochimica mondiala s-a injumatatit ajungand de la 32% la 16%.

De-a lungul timpului, Statele Unite ale Americii devenisera una dintre tarile in care producerea etilenei costa foarte mult, preturile se situau printre cele mai mari din lume, acum insa gazul de sist a schimbat situatia”, subliniaza, intr-un studiu, consultantii companiei Roland Berger.

Fata de 2008, pretul gazului a scazut, in ultimele luni, cu aproximativ 70%, fiind cotat, in prezent, la Bursa din New York, la 4,1 dolari/1 milion de BTU (unitate de masura, britanica, pentru energia termica).

Scaderea pretului la gaz, utilizat ca materie prima, dar si ca sursa de energie, are, pentru chimistii americani, un efect pozitiv aducand industria chimica a SUA in stadiul de a deveni hipercompetitiva.

Compania saudita Sabic, unul dintre campionii mondiali ai chimiei, este in discutii cu partenerii americani pentru a construi in SUA mai multe uzine-gigant care transforma gazul in etilena, materie prima necesara pentru producerea plasticului.

Vizam una sau cel putin doua investitii de acest tip”, a precizat Mohamed Al-Mady, patronul Sabic in cadrul unei conferinte care a avut loc in China.

Inca 7 grupuri, printre care se afla Dow Chemical, ExxonMobil  si Chevron Phillips, au anuntat construirea unor astfel de megauzine chimice in intervalul 2017-2020. Iar daca aceste 8 sau 9 proiecte se vor concretiza, industria petrochimica americana va exploda de la 16% la 37%, in doar cativa ani.

Investitiile totale in petrochimia americana, care renaste gratie gazului de sist, sunt prevazute la peste 100 de miliarde dolari pana in 2030.

spot_img

Ultimele știri