IMM-urile şi HoReCa până la 150.000 euro la instalarea de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare

Guvernul a aprobat programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi de staţii pentru vehiculele electrice. Executivul a aprobat astfel, printr-o ordonanță de urgență, o nouă etapă a Programului de finanțare «ELECTRIC UP». Actul normativ prevede o serie de modificări față de prima ediție a schemei de finanțare, care a fost derulată în perioada 2020-2023.

Astfel, prin noul program ElectricUp2 se acordă un ajutor de minimis de până la 150.000 euro pentru fiecare beneficiar. Concret, trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile va putea fi acoperit cu fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanțare de 25% din valoarea proiectului.

Programul «ELECTRIC UP 2» va fi finanțat de la bugetul de stat cu 450 de milioane de lei.

„Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul susţine întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa pentru a-şi asigura energia necesară prin instalarea de panouri fotovoltaice şi prin instalarea de staţii pentru vehiculele electrice. Programul Electric UP continuă cu o nouă etapă de finanţare în care se acordă un ajutor de până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanţare de 25% din valoarea proiectului”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Totodată, se mărește limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp, pentru asigurarea consumului propriu, a consumului stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in cu minim două puncte de încărcare (2x11kW).

Sprijinul acordat IMM-urilor și sectorului HORECA este dublat de beneficiile de mediu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Totodată, actul normativ prevede și extinderea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea etapelor 2 și 3.

De asemenea, Executivul a adoptat o serie de hotărâri care vizează începerea sau continuarea investiţiilor în infrastructura de transport şi mediu, iar valoarea totală a proiectelor de investiţii aprobate este de 260 milioane lei şi acoperă mai multe regiuni ale ţării în proiecte gestionate de Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor.

„Un pachet de acte normative a fost aprobat astăzi de către Executiv pentru începerea sau continuarea investiţiilor în infrastructura de transport şi de mediu. Valoarea proiectelor în investiţii aprobate astăzi este în sumă totală de 260 milioane lei şi acoperă mai multe regiuni ale ţării în proiecte gestionate de Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor. Cele mai substanţiale două proiecte se referă la îmbunătăţirea infrastructurii hidrotehnice pe râurile Vaslui şi Mureş finanţate din împrumuturi obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aceste proiecte vor contribui la protecţia împotriva inundaţiilor, iar investiţiile sunt în valoare de peste 240 de milioane de lei şi au în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării permanente Soleşti pe râul Vaslui, în valoare mai exactă de 101 milioane lei, şi a nodului hidrotehnic de pe râul Mureş din municipiul Târgu Mureş, în valoare de 141 milioane lei. Aceste lucrări sunt necesare ţinând cont de inundaţiile care au afectat oamenii în aceste zone, în anii trecuţi”, a mai spus Mihai Constantin, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri