IMM-urile devin mai verzi pentru a fi competitive

Întreprinderile europene mici și mijlocii (IMM) au creat mai multe joburi verzi, și-au îmbunătățit eficiența resurselor și au contribuit la tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon în anul 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană.

Potrivit cercetării, 42% din IMM-urile din UE au în prezent cel puțin un loc de muncă verde – cu 5% mai mult față de estimările din 2012 – cumulând peste 20 de milioane de joburi verzi. Peste o jumătate dintre acestea sunt în sectorul produselor și serviciilor ecologice (controlul poluării aerului, energie din surse regenerabile, eficiență energetică, managementul deșeurilor, materiale reciclate, servicii prietenoase cu mediul).

Totuși, creșterea numărului de locuri de muncă verzi este vizibilă în special în sectorul firmelor care nu oferă produse și servicii verzi, pe fondul creșterii presiunii economice de a utiliza resursele mai eficient.

În Uniunea Europeană (UE) există aproximativ 20,3 milioane de întreprinderi mici și mijlocii, ce furnizează aproximativ 90 de milioane de locuri de muncă. Ele au o contribuție esențială în atingerea țintelor ”Europa 2020”, strategia UE pentru creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă.

Cercetarea a inclus peste 11.000 de IMM-uri din statele membre și din Albania, Islanda, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Israel și SUA.

Eco = oportunitate de business

93% din IMM-urile europene iau cel puțin o măsură pentru a fi mai eficiente din punct de vedere al resurselor, cele mai comune acțiuni fiind minimizarea cantității de deșeuri (67%), reducerea consumului de energie (67%) și a altor materiale (59%)”, potrivit studiului.

De asemenea, 8 din 10 IMM-uri au în plan măsuri suplimentare pentru economisirea resurselor pentru următorii doi ani, în special în privința energiei (58%) și deșeurilor (56%). Aproape jumătate (49%) au în perspectivă reducerea materialelor, 43% intenționează să consume mai puțină apă, iar 41% au în plan să recicleze.

Pentru o cincime din IMM-uri, principalele motive pentru inițierea unor măsuri ecologice sunt cererea din partea consumatorilor sau a furnizorilor (23%), stimulentele financiare sau alte forme de de susținere (19%) și crearea de oportunități de business (18%).

Sprijin pentru IMM-urile românești verzi

IMM-urilor le este mult mai dificil să se conformeze legislației de mediu decât marilor companii. Lipsa expertizei, durata mare a procedurilor de aprobare pentru produse noi și lipsa cererii sunt principalele obstacole care le împiedică să intre pe piețele verzi.

În România, exceptând producătorii de energie din surse regenerabile, firmele nu beneficiază de stimulente fiscale sau subvenții pentru măsurile de înverzire pe care le iau. Proiectarea de produse și servicii verzi implică eforturi suplimentare, iar tehnologiile inovative au nevoie de sprijin legislativ și de o politică publică solidă pentru a pătrunde pe piață și a deveni competitive.

Pentru a identifica direcțiile de dezvoltare, a fost lansat proiectul ”Spre o Economie Verde cu Emisii de Carbon” (SEVER CO2), ce urmărește formularea de politici publice care să sprijine creșterea economică cu emisii scăzute de carbon. Proiectul este derulat de Fundația Terra Mileniul III în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul prevede realizarea portalului Zero emisii, primul de acest fel din România, dedicat schimbărilor climatice și în special aspectului trans-sectorial al acestui fenomen. Portalul va reuni politici relevante, studii de caz, cercetări academice, proiecte de succes și viziuni alternative de dezvoltare”, au spus reprezentanții Terra Mileniul III.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri