Inundatiile din acest an, din zona de nord a tarii, constituie o ilustrare a schimbarilor climaterice care s-au produs si se produc atat la nivel global, cat si zonal, si a retrocedarii padurilor din acele regiuni, considera presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu.
"In mod traditional, la noi, marile viituri pe raurile interioare se produceau primavara, ca urmare a suprapunerii topirii zapezilor cu ploile abundente de primavara. Iata ca, de o vreme, s-a deplasat perioada marilor viituri spre mijlocul verii, urmare a unor ploi concentrate, pe arii restranse, dar de mare intensitate – care, mai ales in zonele montane, produc viituri violente. Ceea ce este caracteristic acestor viituri, in bazinul superior al raurilor Prut, Siret si Tisa, este dimensiunea neobisnuita a lor. Pe un afluent al Siretului, cum este Suceava, sa se formeze o viitura de peste 1.500 metri cubi/secunda, care pe parcursul Siretului Superior s-a amplificat la circa 2.000 metri cubi/secunda (o mica Dunare) este neobisnuit si depaseste tot ce s-a cunoscut in trecut", consemneaza, marti, fostul presedinte pe blogul personal.
In opinia sa, la acest fenomen, pe langa procesele meteorologice care il genereaza, a concurat si procesul de defrisare a versantilor din ultimii ani. "Se stie ca in judetul Suceava, ca si in alte judete vecine marginite de ambii versanti ai Carpatilor, mai ales prin dezorganizarea activitatii organelor silvice, urmare si a privatizarii ’retrocedarii de paduri’, s-a intensificat defrisarea masiva a padurilor. In general, s-a redus dramatic suprafata impadurita a tarii, cu efecte negative multiple – unul din ele fiind tocmai eliminarea unui factor atenuator – padurea – al formarii torentilor si a marilor viituri de pe rauri. Totodata, apare vizibila importanta unor lucrari hidrotehnice strategice si necesitatea promovarii lor in continuare, in condittile amplificarii acestor fenomene naturale", a mai spus presedintele de onoare al PSD.
El a evidentiat importanta marii acumulari de pe Prut, de la Stanca Costesti, sustinand ca in cazul in care aceasta nu ar fi existat, efectele viiturii de pe Prutul superior s-ar fi amplificat in aval, cu pierderi incomparabil mai mari. Ion Iliescu a pledat pentru elaborarea unui plan de extindere, in diferite bazine, a unor lucrari de atenuare a viiturilor (acumulari nepermanente, poldere laterale, lucrari de atenuare a torentilor etc.).