IKEA România va finanța între 3 și 5 proiecte de mediu, acordându-le în 2017 sume cuprinse între 15.000 și 25.000 de euro. Proiectele trebuie să se desfășoare în București și Ilfov și să vizeze domenii precum: protejarea resurselor naturale, educație și conștientizare sau prevenirea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Termenul limită pentru trimiterea ideilor este 31 ianuarie 2017.
339.000 de lei. Este suma pusă la dispoziție de IKEA România în acest an pentru organizațiile sau grupurile de inițiativă interesate să desfășoare proiecte de mediu în zona urbană București-Ilfov.
Printre ariile de interes ale fondului nou-creat, se numără: reducerea schimbărilor climatice și adaptarea la ele, eficiență energetică, energie din surse regenerabile, transport verde, utilizarea eficientă a apei, gestionarea eficientă a deșeurilor, reducerea poluării chimice, fonice și luminoase, precum și conservarea biodiversității în zonele urbane și periurbane. Indiferent de problemele abordate, toate proiectele trebuie să aibă o componentă educațională și să aducă beneficii sociale comunităților în care se desfășoară.
Cum se acordă finanțările
Prin programul de finanțare nou creat, denumit Fondul IKEA pentru Mediul Urban, compania a alocat pentru anul 2017 o sumă totală de 339.000 de lei (75.000 de euro). Aceasta va fi împărțită la 3, 4 sau 5 proiecte, numărul lor urmând să fie stabilit în funcție de propunerile primite și sumele solicitate. Cert este că, în 2017, câștigătorii vor avea la dispoziție între 15.000 și 25.000 de euro pentru implementarea activităților propuse.
Reprezentanții companiei încurajează însă organizațiile sau grupurile de inițiativă să gândească proiectele pe o perioadă mai lungă, de până la 3 ani. În plus, se angajează să le susțină financiar și în anul 2 și 3 de activitate, acordându-le finanțări suplimentare. Fondurile acordate după primul an de implementare vor fi stabilite în funcție de sumele alocate pentru program anii viitori și de rezultatele din cadrul proiectelor.
Cum se realizează selecția
Selecția proiectelor finanțate se va face în mai multe etape. Cei interesați își pot trimite ideile până în data de 31 ianuarie 2017, ora 23:59, completând un formular pe site-ul proiectului. Fundația Comunitară București, care gestionează Fondul IKEA pentru Mediul Urban, va selecta proiectele eligibile. Apoi, un juriu independent, format din experți în protejarea mediului și implicare socială, dar și din reprezentați IKEA, va decide proiectele din etapa a doua de concurs.
Inițiatorii lor vor avea apoi timp până în data de 14 martie 2017 să elaboreze elaboreze proiectul și să trimită, tot printr-un formular de pe site-ul fondului, planul de activități, calendarul, bugetul și alte detalii. În funcție de aceste informații, juriul va selecta finaliștii, pe care îi vor invita la interviuri. După această ultimă etapă, vor alege și vor anunța câștigătorii.
De ce doar București și Ilfov
Potrivit reprezentanților IKEA, limitarea proiectelor la zona București-Ilfov nu a fost întâmplătoare. A fost motivată atât de faptul că este zona deservită de companie, cât și de o nevoie identificată.
În România, mai mult de 50% din populație locuiește în zone urbane. 10% din întreaga populație trăiește în capitală, adică circa 1,8 milioane de locuitori. Estimările spun că aproximativ 3 milioane de persoane lucrează în București, iar numărul crește. Ideea deschiderii Fondului IKEA pentru Mediul Urban are la bază convingerea IKEA România și a Fundației Comunitare București că în București și Ilfov este nevoie de programe pentru protejarea mediului natural.
Găsiți mai multe detalii despre program pe site-ul dedicat.