A III-a editie a Expo Energia Viitorului

Cea de-a treia editie a expozitiei "Energia Viitorului" isi deschide portile joi, la Sala Polivalenta a Centrului Regional de Afaceri Timisoara, un eveniment organizat de Camerele de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara (CCIAT) si Csongrad (Ungaria), in cadrul proiectului "Energia Viitorului – factor de dezvoltare a regiunii transfrontaliere Romania-Ungaria", finantat prin Programul Phare CBC Romania-Ungaria 2006, potrivit Agerpres.

Menuta Iovescu, directoarea CCIAT, a declarat miercur ca expozitia a reusit sa-si creeze un nume inca de la prima editie, in 2007, intrand in atentia vizitatorilor profesionali, dar si a publicului larg, prin tematica de noutate pe care o abordeaza.

"Vor fi expuse sisteme si echipamente de valorificare a energiei solare (transformarea in energie termica/electrica), sisteme si echipamente de valorificare a energiei eoliene, a biomasei (transformare resturi vegetale, utilizare biocombustibili), sisteme de producere, stocare si utilizare a hidrogenului, de valorificare a energiei geotermale, dar si echipamente de eficientizare a energiilor conventionale si de reducere a poluarii", a spus Iovescu.

"Energia Viitorului" se adreseaza, cu prioritate, proiectantilor, arhitectilor si constructorilor care doresc sa implementeze noile surse de energie, consumatorilor care cauta noi posibilitati de reducere a cheltuielilor privind energia, intreprinzatorilor ce sunt in cautare de solutii eficiente de gestionare a propriilor sisteme energetice, autoritatilor administratiei publice, ca factori de decizie pentru adaptarea actualei legislatii in domeniu la nivelul cerintelor Uniunii Europene.

Editia 2009 reuneste un numar de 35 de companii de profil din tara si din strainatate (Germania, Italia, Ungaria), care vor expune tehnologii revolutionare in domeniu (sisteme de incalzire electrica in pardoseala, micro-hidroagregate, panouri fotovoltaice, turbine de vant, panouri solare, sisteme de incalzire geotermala, acumulatori de energie termica solara, cazane de condensare cu emisii reduse de noxe, productie de biocombustibili din rapita).

Pe intreaga perioada de desfasurare a expozitiei, organizatorii le ofera expozantilor si publicului vizitator profesional posibilitatea de a participa la diverse evenimente sub forma unor seminarii tematice, mese rotunde, prezentari de firme. Judetul Timis are un proiect de cultivare a ierbii asiatice pentru producerea de biomasa utilizata, ulterior, pentru producerea de energie inepuizabila si nepoluanta pentru incalzire.

Fostul subprefect al judetului, Marossy Zoltan, anunta, la inceputul acestui an, ca procedeul trebuie fructificat, mai ales in contextul in care, la nivel mondial, exista un program de reducere a emisiei de bioxid de carbon, iar resursele de combustibil pentru incalzire sunt o problema europeana. Din iarba asiatica se pot obtine combustibil solid, prin producerea de brichete din iarba, gaz (prin piroliza), biogaz, celuloza pentru industria hartiei, fibre industriale laminate si fibre textile, furaje sau sursa de bioameliorare a solurilor.

Pana acum, in judetul Timis si-au prezentat interesul mai multi investitori straini, cei italieni preferand producerea energiei folosind rumegusul, iar cei austrieci si ungari preferand metoda bioenergiei brichetate, respectiv utilizarea ierbii asiatice. Si oamenii de afaceri austrieci si-au aratat interesul de a colabora cu fermierii din Banat pentru contractarea recoltei de rapita, grau si porumb, de pe o suprafata de 100.000 de hectare, pe o perioada de 10 ani.

Un beneficiu al biocombustibilului din rapita este acela ca nu afecteaza mediul inconjurator deoarece nu se utilizeaza factori nociv in procesul tehnologic de fabricare. Produsul finit ar putea fi utilizat pentru furnizarea energiei centralelor termice, pentru alimentarea cu electricitate a comunitatilor sau drept combustibil nepoluant pentru motoarele Diesel.

Italienii, la randul lor, au studiat curentii de aer din vestul Timisului pe care au considerat ca-i pot transforma in energie electrica. O firma din Peninsula si-a aratat interesul sa identifice locatiile din judet care se preteaza la amplasarea unei centrale electrice eoliene, o zona foarte prielnica fiind cea din preajma orasului Sannicolau Mare.

spot_img

Ultimele știri