Orasele mari sunt invinuite excesiv pentru emisiile de gaze cu efect de sera, chiar daca, pe cap de locuitor, aceasta cantitate este o fractiune din media nationala, se arata intr-un raport al International Institute for Environment and Development (IIED), citat de Reuters.
„Desi concentratia de oameni, companii, vehicule si deseuri din orase este de cele mai multe ori considerata o <<problema>>, densitatile si populatiile mari pot aduce in acelasi timp o serie de avantaje pentru …managementul de mediu. Adevaratii vinovati pentru schimbrile climatice nu sunt orasele in sine, ci stilul de viata consumist al oamenilor care locuiesc in aceste tari bogate”, arata raportul.
Datele incluse in raport cumuleaza informatii stranse pe parcursul a 13 ani in orase mari din Europa, Asia, America de Nord si America de Sud, si estimeaza cantitatea de emisii pe cap de locuitor din fiecare dintre aceste metropole.
Astfel, Londra a emis 44,3 milioane de tone de CO2 in 2006, adica 8% din totalul national. In conditiile in care capitala Marii Britanii este populata de 7 milioane de oameni, cantitatea de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor ajunge la 6,18 tone, adica 55% din media nationala de 11,9 tone.
Orasul New York a eliberat in atmosfera 58,3 milioane de tone de CO2, in 2005, adica 7,1 tone de persoana, in conditiile in care, la nivel national, acestea ajung la 23,92 de tone. In schimb, media pe cap de locuitor din capitala Washington DC a fost de 19,7 tone, din cauza numarului mare de cladiri guvernamentale sau de birouri.
Si in America de Sud, metropolele Sao Paulo si Rio de Janeiro au inregistrat emisii pe cap de locuitor semnificativ mai mici decat cele la nivel national. Fenomenul poate fi explicat prin numarul mare de animale domestice, si prin defrisarile masive.
Raportul a analizat doar emisiile directe ale oraselor, nu si cele generate de productia de bunuri consumate de rezidenti. Din acest motiv, orase ca Beijing si Shanghai au fost singurele locuri in care emisiile individuale ale locuitorilor au depasit nivelul national.
„Multe procese poluante si emitatoare de carbon nu mai sunt localizate in Europa sau America de Nord, ci se afla in alte locatii pentru a profita de costurile mai mici pentru forta de munca si de legile de mediu mai flexibile”, se arata in raport.
Directorul executiv al ONU-Habitat, Anna Tibaijuka, a afirmat saptamana trecuta ca orasele emit 50-60% din totalul de gaze cu efect de sera, iar procentul creste la 80% daca se includ si emisiile indirecte generate de oraseni. In plus, ea a adaugat ca peste jumatate din populatia globului locuieste in prezent zone urbane, dar consuma 75% din procentul global de energie.
Foto: Reuters