IEA: Emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului energetic au crescut semnificativ în 2018

Emisiile de gaze cu efect de seră de la sectorul energetic au crescut semnificativ anul trecut, conform unor noi date de la Agenția Internațională pentru Energie (IEA). O mare parte din creștere a fost cauzată de noi termocentrale pe cărbune construite în Asia.

Anul trecut, cererea de energie a crescut în cel mai rapid ritm din acest deceniu. A fost înregistrată o creștere de 2.3% la nivel global, iar utilizarea cărbunelui pentru termocentrale a reprezentat o treime din creșterea consumului de energie. Împreună, gazele naturale și cărbunii au contribuit la aproape 70% din creșterea consumului de energie.

Cererea de energie eoliană și solară a crescut de asemenea, însă cu mult mai puțin față de cererea de energie provenită din combustibili fosili.

Consumul de gaze în SUA a crescut cu 10%, echivalentul consumului anual de gaze al Marii Britanii. Asia este acum responsabilă pentru majoritatea producției de energie pe bază de cărbune. Vârsta medie a termocentralelor este de doar 12 ani, însemnând că vor mai fi funcționale câteva decenii până să ajungă la încetarea producției, peste 30-50 de ani. 

Sistemele de încălzire și răcire au reprezentat o cincime din creșterea cererii de energie la nivel global. Multe regiuni au nevoie tot mai mare de sisteme de răcire pe măsură ce schimbările climatice duc la creșterea temperaturilor.

Eficiența energetică a fost din ce în ce mai ignorată, în ciuda câștigurilor economice de pe urma măsurilor simple de reducere a risipei de energie.

Fatih Birol, director executiv IEA, a declarat că anul trecut a fost un „an de aur” pentru gaze și a cerut guvernelor să ia măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Am observat o creștere extraordinară a cererii de energie la nivel mondial în 2018, care a crescut în cel mai rapid ritm din acest deceniu. Dar în ciuda creșterii majore a cererii de energie regenerabilă, emisiile globale sporesc în continuare, demonstrând încă o dată că este nevoie de măsuri mai urgente pe toate fronturile.”

El a atras atenția că este nevoie de o dezvoltare mai amplă a surselor de energie alternative, precum și de măsuri din partea guvernelor pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și investiții în tehnologii de captare și stocare a dioxidului de carbon.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri