IEA cere mai multe investiţii în energie verde

Investiţiile în energie urmează să înregistreze o revenire de aproape 10% în 2021, pe măsură ce lumea iese din pandemia de COVID-19, însă chiar şi aşa nivelul cheltuielilor pentru energie curată este insuficient pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu, a anunțat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), citată de Reuters.

IEA se aşteaptă ca investiţiile globale în energie să ajungă la 1.900 de miliarde de dolari în acest an, recuperând o mare parte din scăderea provocată anul trecut de pandemie şi continuând o tranziţie spre electricitate. 2021 este pe cale să devină al şaselea an consecutiv în care investiţiile în electricitate le vor devansa pe cele în petrol şi gaze.

Potrivit estimărilor IEA, investiţiile globale în electricitate vor creşte cu 5% în acest an până la un nivel record de peste 820 miliarde de dolari, iar din cele 530 de miliarde de dolari alocate pentru noi capacităţi de generare, aproximativ 70% vor fi direcţionate spre regenerabile. Comparativ, investiţiile în segmentul upstream de petrol şi gaze se vor ridica la 350 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că vor fi în continuare sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei.

„Revenirea investiţiilor în energie este un semn încurajator şi mă bucur să văd că un procent mai mare este alocat pentru regenerabile. Însă este nevoie să fie mobilizate resurse mult mai mari în tehnologiile din domeniul energiei curate pentru a pune lumea pe traiectoria spre emisii zero în 2050”, a declarat directorul general al IEA, Fatih Birol, în avanpremiera publicării raportului World Energy Investment. Potrivit lui Fatih Birol, investiţiile în energie curată trebuie să se tripleze până în 2030.

Luna trecută, IEA a lansat un avertisment dur către industria energetică, subliniind că investitorii nu ar trebui să finanţeze noi proiecte în petrol, gaze naturale şi cărbune dacă lumea vrea să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050.

Marţi, IEA a avertizat că investiţiile în cărbune ar urma să înregistreze o creştere anuală de 9% în 2021, după o cădere semnificativă anul trecut, ceea ce înseamnă că acest combustibil fosil nu a dispărut încă din peisaj.

În raportul de anul trecut, publicat în plină pandemie, AIE a abordat mai clar riscul de subinvestiție în petrol, afirmând că scăderea precipitată a acestuia ar putea reduce oferta preconizată cu 9 milioane de barili pe zi în 2025 și ar putea crea o mare discrepanță între cerere și ofertă.

Noile investiții în petrol și gaze în amonte vor crește cu 10%, dar vor rămâne sub nivelurile de dinaintea crizei, a precizat AIE, cu cheltuieli ale marilor companii energetice în mare parte stabile, dar mai mari în rândul companiilor petroliere naționale, cum ar fi cea din Qatar, unde infrastructura de gaz natural lichefiat se extinde.

Centralele pe bază de cărbune nou aprobate au scăzut cu patru cincimi față de acum cinci ani, a adăugat agenția, dar au crescut oarecum în 2020, în principal în China și alte țări asiatice.

spot_img

Ultimele știri