13 idei verzi cu care să pornești o afacere cu respect față de mediu

Începutul unui nou an este un moment bun și pentru demararea unui proiect nou, cum ar fi o afacere verde, care are grijă de mediu. Poți să faci mâncare organică, să deschizi un salon eco de frumusețe sau un punct de vânzare pentru obiecte vechi transformate în unele noi.

13 idei verzi cu care să pornești o afacere1. Materiale de construcție sustenabile

Preocuparea pentru construcțiile sustenabile este recentă. În noiembrie 1999 s-a format WorldGBC (Consiliul Global pentru Clădiri Verzi), în California, iar abia în 2008 activitatea în domeniul verde începe să prindă contur la nivelul întregii lumi. Însă acest domeniu este în continuă creștere, așa că o idee bună de afacere ar fi producerea materialelor de construcție. Poți să te gândești la panouri solare sau la materiale de izolație.

2. Centru de reciclare

Românii abia acum învață să recicleze. Unele studii arată că, dintre toate țările europene, România reciclează numai 3% din întreg volumul de deșeuri pe care le produce, restul fiind aruncat la groapa de gunoi. Pornind o astfel de afacere, vei avea material prim din plin, fie că vorbim despre hârtie, plastic sau aluminiu. Poți apoi să le transformi în materiale utilizabile.

3. Mâncare organică la pachet

Poți să-ți faci o afacere din a vinde mâncare organică (gustări, sandwich-uri etc) oamenilor care se află în mișcare și care nu au timp să ia o masă sănătoasă. Sau, dacă vrei ceva mai complex, poți să faci un sistem de a livra mâncarea acasă sau la birou, dar opțiunile alimentare să fie tot sustenabile.

4. Blogger „verde”

Dacă ai talent la scris, poți să-ți faci un blog pe care să abordezi subiecte despre mediu și apoi să faci bani prin publicitate sau prin vânzarea de produse.

5. O linie de haine prietenoase cu mediul

Pentru designeri sau pasionați de modă, o idee de afacere ar fi să-și deschidă o linie de haine făcute din materiale sustenabile sau reciclate. O altă idee ar fi să reinventezi haine vechi, pe care le poți cumpăra de la second hand și cărora să le dai un alt aspect. Le recroiești, îmbini două piese sau faci ce te împinge inspirația și bunul gust.

6. Reutilizarea obiectelor

Există atât de multe idei de upcycling, de la paleți deveniți mobilă, tacâmuri transformate în cuiere, cizme – glastre de flori, până la reviste care dau naștere unor poșete sau casete vechi făcute portofele, încât nu-ți trebuie decât puțin curaj să începi.

7. Salon de frumusețe eco

Produsele de înfrumusețare conțin foarte multe chimicale și ingrediente dăunătoare, însă vestea bună este că multe persoane au început să caute alternative mai naturale și mai sănătoase. Acestea vor fi targetul tău dacă alegi să faci o afacere bazată pe produse bio.

8. Dezvolți aplicații verzi

Dacă te pricepi la programare sau ai apropiați pasionați de așa ceva, poți să dezvolți o aplicație utilă celor pasionați de mediu, cum ar fi să găsească cel mai apropiat centru de reciclare.

9. Curățenie acasă cu produse bio

Ca și în cazul produselor de înfrumusețare, nici cele de curățenie nu sunt recunoscute ca fiind prea prietenoase cu mediul sau cu sănătatea oamenilor. Fă o afacere din a face curățenie în casele oamenilor numai cu produse naturale.

10. Centru de reparat biciclete

Cum din ce în ce mai multe persoane folosesc bicicletele, o afacere profitabilă (poate mai puțin iarna) ar fi un centru de reparații destinat acestui tip de transport.

11. Anticariat

Cărțile consumă multă hârtie, așa că o afacere pentru care mediul va fi recunoscător este să faci cărțile să circule.

12. Jucării prietenoase cu mediul

Grija mamelor față de copiii lor este acum mai mare ca niciodată, așa că jucărille din plastic dispar din unele case. Poți vinde jucării din lemn sau alte materiale prietenoase cu mediul.

13. Bar de smoothie-uri

Barurile de acest tip câștigă teren, iar asul din mâneca ta ar putea fi ingredientele organice pe care le folosești pentru sucuri și smoothie-uri.

spot_img

Ultimele știri