FOTO. Iarba de mare colectează milioane de particule de plastic din apă

Un studiu realizat în Spania a arătat că un tip de iarbă de mare colectează milioane de particule de plastic din apă. Acestea sunt apoi spălate de valuri, cu ajutorul unor bile de iarbă de mare, și scoase la mal.

Studiul, realizat de Universitatea din Barcelona, a analizat iarba de mare Posidonia oceanica, o specie care există doar în Marea Mediterană. În 2018 și 2019, echipa de cercetători a contorizat cantitatea de particule de plastic prinsă în bilele de iarbă de mare – formate din exfolierea materialului fibros de pe frunze – aduse la mal pe patru plaje din Mallorca, Spania.

Astfel, au ajuns la concluzia că plantele subacvatice de adâncime mică ar colecta aproape 900 de milioane de obiecte de plastic pe an doar în Marea Mediterană, conform articolului științific.

„Arătăm că resturile de plastic care ajung pe fundul mărilor părăsesc mediul marin prin ajungerea la mal a ierbii de mare”, a spus Anna Sanchez-Vidal, biolog marin la Universitatea din Barcelona. Felul în care acționează algele reprezintă o purificare continuă a resturilor de plastic din mare, a adăugat ea, potrivit The Guardian.

Foto: Universitatea din Barcelona

În urma analizării eșantioanelor, oamenii de știință au observat că jumătate dintre frunzele de iarbă de mare colectate conțineau resturi de plastic – 600 de particule la fiecare kilogram de frunze. Doar 17% dintre bilele de iarbă de mare conțineau plastic, însă cu o densitate mult mai mare – aproape 1.500 de bucăți pe kilogram de bile.

Studiul adaugă astfel încă o calitate a ierbii de mare. Plantele subacvatice joacă un rol vital în îmbunătățirea calității apei, absorb dioxid de carbon și produc oxigen și reprezintă un mediu important de dezvoltare pentru sute de specii de pești. Ancorându-se în ape mici, iarba de mare previne eroziunea malurilor și micșorează impactul furtunilor puternice.

Există 70 de specii de iarbă de mare. Cresc peste tot, din Arctica și până în zonele tropicale, iar majoritatea speciilor au frunze lungi, asemănătoare ierbii de uscat, care formează vaste „pajiști” marine. Este încă neclar dacă activitatea de captare a plasticului afectează în vreun fel plantele.

Citește și: 

Circa 230.000 de tone de plastic sunt aruncate anual în Marea Mediterană – Raport IUCN

spot_img

Ultimele știri