Hrana ecologică pe înțelesul tuturor

La Costinești, la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), s-a desfășurat seminarul ”Hrana ecologică pe înțelesul tuturor”, în cadrul programului ”Tabăra Tinerelor Talente”, care a fost dedicat importanței produselor ecologice, cât și recunoașterii acestora după etichetă.

Un produs ecologic trebuie să conțină  trei semne speciale care să ateste certificarea de către o asociație recunoscută în Uniunea Europeană,  a explicat Marian Cioceanu, președintele Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică, prezent la seminar.

De multe ori găsim suc de portocale pe care scrie sută la sută natural, dar, în realitate, are doar 0,2% pulpă și restul sunt zeci de chimicale Ca să recunoaștem un produs ecologic, acesta trebuie să aibă pe etichetă cuvântul ecologic. Al doilea însemn trebuie să fie o frunzuliță, un steguleț verde cu o frunză stilizată din steluțe, care este semnul Uniunii Europene de Agricultură Ecologică, sub care se află un cod care este codul organismului de certificare și inspecție„, a explicat Marian Cioceanu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) acordă o mare importanță dezvoltării agriculturii ecologice, potrivit lui  Virgil Laurențiu Găman, secretar general în MADR.

Din 2007, suprafață cultivată în sistem ecologic, în România, a crescut de la 131.000 hectare la 288.000 hectare, iar numărul  operatorilor ecologice a crescut de la 3.000 în perioada 2008-2009 la 15.000 în prezent.  În plus, reconversia la agricultura ecologică se poate face, acum, mult mai ușor în țara noastră prin acordare de subvenții”, a declarat   Virgil Laurențiu Găman, secretar general în MADR, prezent la seminar.

Programul „Tabăra Tinerelor Talente”, în cadrul căreia a avut loc seminarul, le oferă tinerilor între 14 și 35 de ani, cu talent în domeniile picturii și desenului, posibilitatea să-și îmbunătățească aptitudinile artistice, alături de cadre specializate și profesioniști.

Este important să știm cu ce hrănim, iar alimentele ecologice sunt mai sănătoase. Trebuie însă știm însă cum să le alegem, iar participarea la astfel de evenimente este binevenită, mai ales pentru tineri care pot afla, astfel, ce înseamnă hrana bio”, a spus Maria, care se află în tabără la Costinești și care a participat la seminarul ”Hrana ecologică pe înțelesul tuturor”.

În tabăra de la Costinești, după ce participanților li s-a explicat cum să aleagă produsele ecologice și cât sunt acestea de importante pentru sănătate, a fost organizat ieri un concurs de desene în cadrul căruia copiii au ilustrat conceptul  ”ecologic”. Cele mai bune 3 lucrări au fost premiate de un juriu de specialitate.

spot_img

Ultimele știri