Arhitectii din Romania isi pot inscrie proiecte de cladiri sustenabile la cea de-a treia editie a concursului international Holcim Awards pentru Constructii Durabile, care pune la bataie premii in valoare totala de 2 milioane de dolari. Invitatia la concurs a fost facuta ieri, in cadrul unei conferinte de presa intitulate ”Reinventarea constructiilor in Romania”.
Proiectele pot fi depuse de specialistii romani din constructii, arhitectura, proiectare, peisagistica, inginerie civila si mecanica. Inscrierile se pot face on-line, pana pe 23 martie 2011, pe site-ul www.holcimawards.ro, unde aplicantii vor gasi si toate informatii necesare pentru realizarea acestui demers. Valoarea totala a premiilor este de 2 milioane de dolari, iar la fiecare editie se premiaza cel putin 50 de proiecte. In plus, proiectele castigatoare vor fi promovate in media de specialitate si vor fi prezentate in publicatiile Holcim Awards din toata lumea.
”Suntem increzatori ca arhitectii, proiectantii si studentii de la arhitectura si urbanism din Romania au capacitatea de a-si extinde prezenta la aceasta editie a competitiei Holcim Awards pentru Constructii Durabile, pentru ca piata locala de constructii s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Sunt convins ca talentatii arhitecti romani care vor participa la aceasta competitie vor inscrie proiecte interesante si cu un nivel ridicat de calitate”, a declarat in cadrul conferintei Markus Wirth, Directorul General al Holcim Romania.
Selectie ”la sange”
La prima editie a premiilor Holcim, romanii au participat cu 22 de proiecte de constructii sustenabile, insa nici unul nu a fost acceptat. S-au descurcat mai bine in la editia secunda, desfasurata in perioada 2007-2009, cand dintre cele 16 proiecte propuse, 9 au fost selectate sa mearga mai departe, fara sa aduca Romaniei vreo distinctie.
Concursul se desfașoara intr-o faza regionala preliminara, urmata de o etapa globala. In prima faza, primele 3 proiecte clasate la nivel continental se vor decide in 2011 si vor accede la faza globala a competitiei, organizata in 2011-2012.
Concursul are doua categorii. Prima e deschisa participanților de orice varsta pentru proiecte mature la un stadiu avansat de design si cu o mare probabilitate de execuție. Cea de-a doua categorie, denumita „Next Generation”, e deschisa pentru proiecte si viziuni conceptuale, in stadii incipiente de design sau cu o mica probabilitate de execuție.
Viitorul constructiilor este verde
„Zona Balcanilor a demonstrat ca detine oportunitati remarcabile de a progresa semnificativ in dezvoltarea constructiilor durabile. Fiecare proiect ar trebui sa cerceteze in profunzime efectele pe care le va avea in ceea ce priveste egalitatea sociala, calitatea mediului, progresul economic, precum si a impactului estetic si local”, a declarat Edward Schwarz, Directorul General al Fundatiei Holcim pentru Constructii Durabile.
Potrivit acestuia, in Romania, probleme precum reindustrilizarea, dezvoltarea urbana rapida, degradarea mediului, presiunile fiscale si cresterea costurilor cu energia au devenit cele mai importante pentru viitorul sectorului constructiilor.
„Prestigioasa competitie Holcim Awards pentru Constructii Durabile ofera tuturor participantilor oportunitatea, dar si provocarea de a constientiza mai profund aspectele psiho-sociale, economice si ecologice pe care le au asupra noastra si asupra mediului inconjurator, tot ceea cladim, tot ceea ce construim”, Bogdan Draganescu, Ambasadorul Holcim Awards, Directorul General al Smart & Pepper Consulting.