Hidroelectrica vinde 14 microhidrocentrale cu un pret de pornire de peste 10 milioane euro

Sapte pachete de active, cuprinzand 14 microhidrocentrale (CHEMP), urmeaza sa fie scoase la licitatie de catre Hidroelectrica, se arata intr-un comunicat al companiei.

Vor fi scoase la vanzare, prin licitatie publica deschisa cu strigare, inca 14 microhidrocentrale grupate in 7 pachete de active, pretul total de pornire a licitatiilor fiind de 46,2 milioane lei (circa 10,4 milioane euro)”, se arata textul comunicatului.

In prima etapa, la licitatia din luna iunie 2013, Hidroelectrica a vandut, cu 46,8 milioane lei (circa 10,5 milioane euro), 14 CHEMP-uri cu o putere instalata de 9,4 MW.

Mihail Stanculescu, presedintele Directoratului Hidroelectric

Prin strategia aprobata, Hidroelectrica si-a propus sa vanda in perioada 2013-2014 un numar total de 88 de microhidrocentrale, reprezentand sub 1 % din puterea totala instalata, deoarece acestea inregistreaza in fiecare an costuri de operare si mentenanta semnificativ mai mari decat veniturile pe care le genereaza, iar compania nu are resurse pentru investitiile necesare, ca sa asigure rentabilizarea prin obtinerea de certificate verzi. Este un proces de vanzare transparent si competitiv, care urmareste valorificarea acestor active la pretul pietei”, a declarat Mihail Stanculescu, presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Licitatia va fi organizata pe 23 si 24 ianuarie 2014.

Microhidrocentralele au adus Hidroelectrica 9,8 milioane euro, din certificate verzi

Potrivit datelor Transelectrica, la sfarsitul lunii septembrie, Hidroelectrica avea in portofoliu 125 de microhidrocentrale pentru care a primit 244.788 de certificate verzi, dintr-un total cuvenit de 251.851.

La un pret mediu de aproximativ 40 de euro pentru un certificat, conform OPCOM, in primele 9 luni Hidroelectrica a beneficiat de 9,8 milioane de euro, din cele 10 milioane de euro cuvenite.

Un nou Consiliu de Administratie incepand cu 1 decembrie

Intreaga componenta a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica va fi modificata de la 1 decembrie, a declarat, la inceputul saptamananii trecute, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in cadrul unei conferinte.

Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie

La 1 decembrie Hidroelectrica va avea un nou Consiliu de Supraveghere. Niciunul dintre membrii de acum ai Consiliului nu va ramane in functie”, a spus Nita.

In acest moment, președintele Consiliului de Supraveghere este Remus Borza, iar din acest for de conducere mai fac parte Remus Vulpescu, Oana Truta, Mihai Grosan, Gabriela Sandu și Elena Popescu.

Mandatul acestui Consiliu de Supraveghere expira la finele lunii noiembrie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri