Hidroelectrica anunta vanzarea a 17 microhidrocentrale la inceputul lunii iunie

Hidroelectrica va vinde, prin licitatie cu strigare, un lot de 17 microhidrocentrale, in perioda 9-13 iunie, la pretul total de pornire de 45,6 milioane de lei, au declarat, luni, reprezentantii producatorului de energie.

Desi Hidroelectrica anunta, la inceputul lunii martie, ca urmatorul lot de microhidrocentrale va totaliza 31 de astfel de active, restul nu pot fi scoase momentan la vanzare din cauza unor probleme legate de terenurile pe care sunt amplasate. ’Am scos la vanzare doar 17 microhidrocentrale din cele 31 anuntate pentru lotul urmator. Restul vor fi scoase la licitatie de indata ce se rezolva problema terenurilor’, au spus reprezentantii Hidroelectrica.

Astfel, pentru microhidrocentralele din bazinul raului Moldova, judetul Suceava, pretul de pornire este 13,810 milioane lei. Pentru activele de pe raul Dorna, licitatia va incepe de la 11,688 milioane lei, iar pentru cele din bazinul Gurghiu, judetul Mures, pretul de pornire este de 3,002

milioane lei. Vanzarea microhidrocentralelor de pe raul Oltet va incepe de la 12,836 milioane lei, in timp ce activele de pe raul Negrisoara vor fi vandute la pretul minim de 4,316 milioane lei. Aceste sume nu includ TVA.

Caietul de prezentare poate fi achizitionat incepand cu data de 7 aprilie, urmand ca data limita de depunere a documentatiei de participare la licitatie sa fie 6 mai, ora 14.00.

Licitatiile deschise cu strigare vor avea loc la sediul Hidroelectrica la data de 9 iunie pentru activele de pe raul Moldova, 10 iunie – raul Dorna, 11 iunie – cele de pe raul Gurghiu, 12 iunie – activele de pe raul Oltet, 13 iunie – cele din bazinul raului Negrisoara.

Pentru a putea participa la licitatie, firmele interesate trebuie sa aiba o cifra de afaceri de minimum trei milioane de euro si o experienta de trei ani in domeniul energetic. Pana la obtinerea licentei de producator de energie, cumparatorul va incheia un contract de operare cu Hidroelectrica.

De asemenea, investitorii trebuie sa prezinte un plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani, prin care isi asuma investitii pentru reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea tehnologica a microhidrocentralelor: 2,734 milioane lei pentru activele din bazinul raului Moldova, 613.810 lei pentru cele de pe raul Dorna, 1,904 milioane lei pentru cele din bazinul Gurghiu, 2,031 milioane lei pentru cele din bazinul raului Oltet si 521.050 lei pentru microhidrocentralele de pe raul Negrisoara.

Ofertantii isi vor asuma, totodata, programul de investitii pentru protectia mediului, stabilite de autoritatea competenta de mediu.

Mai mult, investitorii vor trebui sa mentina obiectul de activitate potrivit reglementarilor si licentelor emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, precum si preluarea personalului aferent activelor. Cumparatorii sunt obligati sa prezinte documentele solicitate in procesul de monitorizare postprivatizare.

Romania s-a angajat, in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, sa privatizeze toate cele 150 de microhidrocentrale aflate in proprietatea statului. Hidroelectrica a vandut 48 dintre acestea in 2006.

La finele lunii februarie, alte 16 microhidrocentrale au fost vandute pentru suma totala de 11 milioane de euro (40,7 milioane lei), dublu fata de pretul de pornire. Microhidrocentralele, o putere instalata totala de 5,036 MW, au fost adjudecate de companiile Wienstrom Austria, Romenergo si consortiul H&M Company Negresti Oas si Lescaci Negresti Oas.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri