Hartă – Unde reciclăm obiectele mari de mobilier?

O bază de date disponibilă pe Harta Reciclării arată unde se colectează și reciclează obiectele mari de mobilier. Campania „Nu-ți mai trebuie, dar le reciclezi cum trebuie” este realizată de Harta Reciclării și ING Bank. 

Pe harta interactivă se regăsesc peste 50 de centre unde se pot depozita obiectele mari de mobilier. 

În centrele respective se pot depune obiecte de mobilier voluminoase (canapele, saltele, paturi, fotolii etc), ferestre, uși, obiecte sanitare, covoare, mobilier de grădină, articole de recreere, jucării de mari dimensiuni. 

Electrocasnice mari, de genul frigiderelor, mașinilor de spălat, televizoarelor etc, ar putea fi și ele depozitate.

Potrivit lui Mihai Tănase, specialist în comunicare la Harta Reciclării, nu toți operatorii din listă ridică electrocasnicele, deoarece ele intră într-o altă categorie de colectare. 

Potrivit sursei citate, în unele județe, acești operatori ridică electrocasnicele împreună cu obiectele de mobilier, însă nu este o regulă și acest lucru depinde de la operator la operator. 

„Cei interesați pot accesa harta interactivă în care sunt indicați operatorii desemnați cu colectarea obiectelor voluminoase pentru județele țării în care ING are Office-uri și datele acestora de contact. Clienții pot apela direct la furnizorul relevant pentru zona în care se află, comandând preluarea de acasă contra unui cost-mediu național de 150 de lei sau ducându-le personal la sediul marcat, cu zero costuri de preluare”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Harta Reciclării. 

Cât costă

Costul de ridicare al obiectelor depinde „de criteriile tarifare utilizate de operatorul de salubrizare, care pot varia în funcție de volum, greutate sau distanța de la adresa beneficiarului la centrul de reciclare”.

La Sibiu, de exemplu, compania Soma colectează deșeurile voluminoase la prețul de 372 de lei/mc. Cei care le transportă singuri la centrul de colectare din Cisnădie, beneficiază de o reducere de 50%.

Centrul din Ploiești taxează depozitarea obiectelor mari cu 621 de lei/tonă, iar cei vor să scape de aceste obiecte trebuie să le transporte singuri până la centrul de colectare. 

La Caracal deșeurile voluminoase se colectează gratuit din fața casei. 

Și la Drobeta e tot gratuit, în timpul campaniilor desfășurate de operator de 2-3 ori pe săptămână. În afara acestor campanii, colectarea se face contra-cost. 

Și în București sunt organizate campanii de ridicare a obiectelor mari, când sunt colectate gratuit. În afara acestor campanii, se plătește. 

„Harta Reciclării promovează reducerea și reutilizarea, nu numai reciclarea. Prelungirea duratei de viață a obiectelor voluminoase este crucială pentru reducerea consumului de resurse. Înainte de a renunța la un obiect de mobilier sau la un aparat electrocasnic, este important să încercăm să le reparăm pentru a le prelungi durata de viață”, a spus Radu Hădăreanu, manager Harta Reciclării.

Obiectele care nu sunt funcționale sau de care nu mai avem nevoie, pot fi donate sau se pot vinde, mai adaugă sursa citată. 

„Reciclarea ar trebui luată în considerare doar în ultimă instanță, pentru că nu mai putem salva decât materialele din care au fost fabricate acele articole”, a mai spus Hădăreanu. 

De altfel, Harta Reciclării a publicat și sfaturi despre modul în care pot colecta corect, recicla, reutiliza, dona și chiar revinde aceste articole. 

„În medie, 40% dintre creditele de nevoi personale contractate la ING Bank România au ca scop renovările de locuințe, arătându-ne că este o zonă de interes crescut pentru clienții noștri”, a spus Iulia Rusu, Manager strategie departamentul de credite

Plecând de la aceste date, banca a decis să ofere persoanelor fizice un instrument care le facilitează preluarea articolelor de mobilier vechi de mari dimensiuni pe care nu le mai doresc când fac schimbări în locuințe. To

Centre de colectare, din 2024

În multe localități din țară încă nu există o soluție pentru ca obiectele care nu sunt colectate de operatorii de salubritate să ajungă în sistemul de colectare și reciclare și nu la groapa de gunoi sau, și mai rău, în natură. 

În acest an însă, ar urma să apară mai multe centre cu aport voluntar, finanțate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

„Centrele sunt dedicate colectării separate a deșeurilor reciclabile și biodeșeuri, care nu pot fi colectate în pubele individuale sau în sistem door-to-door. De asemenea, centrele vor constitui o soluție și pentru colectarea deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, bateriilor uzate,  deșeurilor periculoase și a deșeurilor din construcții și demolări”, a transmis, în februarie, Asociația Ecotic.

ONG-ul a implementat în 2023 un proiect finanțat prin EEA & Norway Grants pentru transferul de know-how norvegian în operarea centrelor cu aport voluntar (CAV), precum și în ceea ce privește managementul deșeurilor municipale, inclusiv a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. 

Cu banii veniți prin PNRR urmează să se construiască 15 centre de mari dimensiuni la Brașov, Ploiești, Buzău, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Dolj și București.

Potrivit unei declarații a fostului ministru al Mediului, Tánczos Barna, până în septembrie 2024 ar fi trebuit să fie instalate 250 de centre de colectare de dimensiuni mici, iar, până la finalul lunii iunie 2026, alte câteva sute

În total, România ar urma să aibă 700 de centre de aport voluntar, construite cu fonduri europene, potrivit sursei citate. 

#reciclare #reciclareobiectemari #reciclaremobilier #reciclareelectrocasnice #hartareciclarii #recycling

spot_img

Ultimele știri