O hartă a poluării luminoase globale dezvăluie cele mai afectate orașe și zone metropolitane

Poluarea luminoasă a luat amploare în ultimele decenii, având efecte negative asupra mediului înconjurător și a organismelor vii. The Revelator a publicat o hartă care dezvăluie cele mai luminoase orașe din lume.

Sursele poluării luminoase includ iluminatul exterior și interior al clădirilor, iluminatul rutier, panourile publicitare iluminate și locațiile în care se desfășoară evenimente sportive majore.

Iluminatul excesiv afectează organismele vii în mai multe moduri, dereglând ciclurile reproductive, ca în cazul coralilor, desincronizând ceasurile biologice și contribuind la pierderea habitatelor pentru unele specii care sunt gonite de lumina puternică.

Alte specii sunt atrase de lumină, ajungând în locuri unde nu ar trebui să fie și atrăgând predatori, ca în cazul moliilor și a broaștelor. Păsările migratoare sunt în special vulnerabile la poluarea luminoasă, fiind derutate de clădirile înalte, puternic luminate și zburând în jurul lor până la epuizare, uneori ciocnindu-se fatal de acestea.

Poluarea luminoasă, în special cauzată de lumina albastră, are numeroase efecte negative asupra sănătății umane, provocând un dezechilibru în ritmul circadian care poate duce la oboseală, stres, anxietate, migrene, diminuarea funcțiilor sexuale și cancer.

În plus, poluarea luminoasă afectează vizibilitatea stelelor. Aproximativ 80% dintre locuitorii planetei nu mai pot vedea Calea Lactee din cauza strălucirii copleșitoare a luminilor.

The Revelator, platformă inițiată de Centrul pentru Diversitate Biologică din SUA, a analizat nivelurile de poluare luminoasă din jurul lumii, publicând o hartă cu cele mai afectate orașe și zone metropolitane. Rezultatele arată că cele mai luminoase orașe sunt foarte populate, însă în multe zone iluminatul este influențat și de factori geografici și culturali.

libris.ro

De exemplu, la latitudini nordice, unde soarele strălucește mai puțin, sau în țări aride, unde căldura din timpul zilei determină mai multă activitate pe timp de noapte, orașele sunt mai puternic luminate.

Iată cele mai luminoase zece zone metropoliate, comparat cu media urbană globală:

10. Miami, SUA, de 2.6 ori mai luminos

9. Denver-Aurora, SUA, de 2.7 ori mai luminos

8. Mexico City, Mexic, de 2.8 ori mai luminos

7. Detroit, SUA, de 2.9 ori mai luminos

6. Buenos Aires, Argentina, de 3.5 ori mai luminos

5. Toronto, Canada, de 3.6 ori mai luminos

4. Chicago, SUA, de 4.5 ori mai luminos

3. Montréal, Canada, de 4.8 ori mai luminos

2. Riyadh, Arabia Saudită, de 6.7 ori mai luminos

1. Moscova, Rusia, de 8.1 ori mai luminos

Cele mai luminoase zece orașe, comparat cu media urbană globală:

10. Tangier, Maroc, de 5.3 ori mai luminos

9. Helsinki, Finlanda, de 5.9 ori mai luminos

8. Medina, Arabia Saudită, de 6.0 ori mai luminos

7. Kazan, Rusia, de 6.1 ori mai luminos

6. Edmonton, Canada, de 6.5 ori mai luminos

5. Calgary, Canada, de 6.6 ori mai luminos

4. Kuweit City, Kuweit, de 7.0 ori mai luminos

3. Chelyabinsk, Rusia, de 7.1 ori mai luminos

2. Mecca, Arabia Saudită, de 7.4 ori mai luminos

1. Saint Petersburg, Rusia, de 8.1 ori mai luminos

Bucureștiul este singurul oraș din România care apare pe hartă, fiind de 1.2 ori mai luminos decât media urbană globală.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri