Happy Green Day!

Mediul are pretentia ca macar o data pe an, pe 5 iunie, sa fie celebrat si apreciat mai mult ca in oricare alta zi. Imbracat de sarbatoare, cu cirese la urechi si flori in par, Mediul s-a bucurat de atentia tuturor o saptamana intreaga. In cinstea sa au fost inchinate pahare cu sampanie, evenimente si jocuri, semn ca incepem sa apreciem personalitatea sa, cand toleranta, cand capricioasa. O saptamana plina, cu premii, discutii pe teme de protejare si conservare si educatie ecologica, aceasta a fost Ziua Mediului din 2009.

Text de Oana Neneciu

Un „proaspat“ ministru

Saptamana Mediului a debutat cu o „remaniere“ temporara in fruntea ministerului. Tudor Fais, un pici de 12 ani, elev in Bucuresti, a fost pentru o zi, de 1 iunie, ministru al mediului. „Ceremonia de investire“ a avut loc la minister, unde Tudor i-a daruit ministrului Nicolae Nemirschi o scrisoare din partea copiilor, in care copii „verzi“ si-au spun oful legat de problemele de mediu, iar ministrul i-a inmanat lui Tudor agenda zilei.

Prima zi de sarbatoare a continuat in Piata Constitutiei, unde peste 2.000 de prichindei si-au exprimat prin desene pe asfalt sperantele legate de un mediu curat si sanatos. Nemirschi, sedus de intoarcerea la bucuriile copilariei, a desenat cot la cot cu micii ecologisti prezenti.

Ce vor ONG-urile?

Marti, 2 iunie, ministrul Nemirschi s-a intors la lucrurile „serioase“ si s-a intalnit cu mai multe ONG-uri de mediu din Romania pentru a le asculta pasurile. „Ministerul Mediului are o deschidere totala fata de ONG-uri“, a tinut sa sublinieze Nemirschi cu aceasta ocazie. ONG-urile au ridicat probleme legate de ariile protejate, de finantari si Delta Dunarii. „In ceea ce priveste ariile protejate, ministerul a intarziat putin cu anumite masuri si sper sa reglementez situatia pana la sfarsitul lunii iunie“, a promis Nemirschi la finele intalnirii.

Sapca de voluntar

Angajatii Ministerului Mediului si ai agentiilor din subordine si-au abandonat pentru o zi scaunele comode din birouri si au iesit la munca patriotica pe Lacul Morii, unde au curatat apa si malurile. „Vom face ce trebuia sa faca unii dintre compatriotii nostri: sa curete dupa ei insisi. Astazi nu conteaza numarul de oameni, ci numarul de saci adunati“, a declarat ministrul Nicolae Nemirschi, inainte sa dea startul ecologizarii. Sub privirile atente ale „sefului“, angajatii si voluntarii si-au facut constiincios treaba, fiind rasplatiti cu diplome. Si, pentru ca sarbatorile nationale vor mai scoate oamenii la gratare si pe viitor, Nemirschi si-a reiterat promisiunea ca va colabora cu ONG-urile pentru a amenaja spatii speciale pentru picnic.

Premianti si repetenti

Echipa „Green Report“ a primit cu mandrie premiul „Permiteti sa va Green-Reportez“, in cadrul celei de-a doua editii a Galei „Oamenilor Verzi“, organizata de sapte ONG-uri din Romania, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. „Sunt peste tot si fac o treaba cat se poate de buna. Le uram succes si la cat mai multe articole pe mediu“, au spus cei de la Salvati Dunarea si Delta, unul dintre ONG-urile organizatoare ale evenimentului. Gala, oficial intitulata „Spune-mi ce ai facut pentru mediu si iti dau un premiu“, a recunoscut meritele personalitatilor si institutiilor care au facut ceva pozitiv pentru mediu, dar i-a si penalizat pe „codasi – factori de decizie care, in 2009, nu numai ca nu si-au indeplinit obiectivele, ba, mai mult, au adus daune mediului. Pentru merite deosebite au mai fost recompensati Zoli Toth, cu premiul „Tine-o toth asa“, ministrul culturii, Theodor Paleologu, cu premiul „Cogito verde sum“, pentru inverzirea Ministerului Culturii, dar si Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii in Romania, pentru sustinerea campaniilor impotriva schimbarilor climatice, premiul „Winter is not like summer“.

Amprenta de carbon la control !

Incepand cu 5 iunie, orice roman poate afla, in cifre, care este aportul sau la incalzirea globala. Asociatia Generatia Verde, alaturi de Ministerul Mediului, Ambasada Marii Britanii si Universitatea Ecologica Bucuresti au demarat campania nationala „Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!“. Primul calculator de emisii de CO2 din Romania, lansat on-line, va sta la baza studiului national desfasurat in cadrul Universitatii Ecologice din Bucuresti. Pe baza calculelor individuale, studiul va masura media reala a emisiilor de CO2 ale populatiei la nivel national si local.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri