Hainele din frunze de ananas, alternativa ecologică a pielii naturale

Piñatex™ este un textil nețesut, inovator, natural și sustenabil, dezvoltat de designerul Carmen Hijosa. Din el se pot face haine și alte produse ecologice, potrivit theguardian.com.

Piñatex-Bagahe

La nunți și evenimente oficiale în Filipine, bărbații poartă adesea Barong Tagalog, o haină subțire și transparentă brodată, purtată peste un tricou. Unul dintre cele mai surprinzătoare materiale folosite la fabricarea Barong Tagalog-ului sunt fibrele din frunze de ananas. E posibil ca, în curând, fire lungi din frunze să fie folosite pentru a face o serie de alte produse, de la haine la sacoșe și tapițerii auto.

Numit Piñatex (Piña înseamnă ananas, în spaniolă), noul material a fost creat de Carmen Hijosa, fost consultant în industria bunurilor din piele din Filipine, în anii 1990. Nu era mulțumită de standardul bunurilor produse, așa că a început să caute alternative.

Descoperirea s-a produs când Hijosa a observat rezistența și calitatea fibrelor din frunzele de ananas folosite la fabricarea Barong Talog-ului și s-a gândit că ar putea face un material textil din fibre lungi, împletite fără a fi tricotate sau țesute, asemănător cu felul în care se fac pâslele.

Fibrele care compun Piñatex-ul sunt extrase din frunzele de ananas de pe plantații, de către agricultori, înainte ca acestea să fie tăiate și stratificate. Apoi fibrele trec printr-un proces industrial la finalul căruia se obține materialul. Un produs secundar al procesului e o biomasă care poate fi transformată în îngrășământ, aducând venituri suplimentare agricultorilor.

Slide 1

Materialul are un aspect asemănător cu al pânzei și poate fi vopsit, imprimat și tratat pentru a-i da anumite tipuri de texturi. Cu un anumit tratament, Piñatex poate arăta ca pielea, și e produs în grosimi diferite, în funcție de produsul finit pentru care va fi folosit. Pentru genți, de exemplu, e nevoie de un material mai gros.

Piñatex-Punackpuck

Se pot face genți, încălțăminte, scaune, canapele. Fibrele pot fi transformate chiar și în lambriuri și căptușeli pentru interioare de mașini. Hijosa a petrecut ultimii cinci ani dezvoltând Piñatex la Royal Collage of Art, iar Camper și Puma au făcut deja mostre de încălțăminte. Designerul Ally Capellino a făcut, de asemenea, sacoșe.

Carmen Hijosa a vrut să creeze un produs ecologic ca alternativă la piele. Deoarece e un produs secundar al ananasului, producția de Piñatex nu necesită utilizarea unui teren suplimentar.

Suntem ceva cu totul nou. Noi nu înlocuim, ci suntem o alternativă atât la piele cât și la textilele pe bază de petrol. Suntem o alternativă sustenabilă, cu un fundal sociologic și ecologic puternic”, spune Hijosa.

Inventatoarea vrea să își poziționeze produsul între textilele pe bază de petrol și cele din piele, din punct de vedere al prețului. Costurile Piñatex-ului, care a fost lansat în Londra în decembrie 2014, e în prezent de aproximativ 18 lire sterline per metru pătrat (o piesă de mobilier ar necesita aproximativ 5 metri pătrați), în timp ce pielea costă între 20 și 30 de lire sterline, conform spuselor designerului. În plus, avantajul noului material este că produce deșeuri în proporție de doar 5%, în timp ce deșeurile rezultate din producția de piele sunt 25 de procente.

Până acum, jucătorii din industrie au fost dornici să experimenteze cu noul material textil în căutarea lor de idei noi. Există tot mai multe brand-uri care caută textile noi și sustenabile, care ajută comunitățile agricole de pe partea cealaltă a lumii. Dezvoltarea va lua ceva timp, dar piața e deschisă la produse noi, bine prețuite, crede Hijosa. Compania din spatele produsului, unde Hijosa e proprietar majoritar, prognozează vânzarea a un milion de metri pătrați de Piñatex pe an, până în 2018.

Un ananas obișnuit are între 30 și 40 de frunze, fiecare lungă de un metru. Pentru a produce un metru pătrat de Piñatex de grosime medie, e nevoie de 480 de frunze, adică produsul secundar a 16 ananași. Aceștia pot fi recoltați odată la 14 luni, în țări precum Brazilia, Thailanda, Filipine, China, Kenya și Ghana. De obicei, frunzele sunt lăsate să putrezească în pământ după ce ananașii sunt culeși.

Sursă foto: http://www.ananas-anam.com/

Mai citește și:

Materiale textile inovatoare pentru stimularea culturii algelor marine în UE

Bananele si ananasul vor fi folosite la constructia automobilelor

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri