Guvernul vrea desecretizarea licentelor de la Rosia Montana

Guvernul roman isi mentine acordul pentru desecretizarea licentelor de la Rosia Montana, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb la Alba Iulia.

Ne mentinem pozitia ferma de a desecretiza licentele, desigur ca partea romana, partea guvernamentala este de acord cu desecretizarea licentelor, asteptam punctul de vedere al companiei in ceea ce priveste desecretizarea”, a spus Rovana Plumb, citata de Mediafax.

Intrebata daca a primit vreun raspuns de la compania canadiana privind solicitarea de desecretizare, Rovana Plumb a raspuns negativ.

Nu. Am solicitat-o si public. Cred ca inainte de campania electorala, anul trecut, am solicitat desecretizarea licentelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru ca este foarte important atunci cand vorbim de o resursa naturala si de un proiect, de un contract care trebuie sa se dezvolte in interesul national sa fie totala transparenta. Repet, Guvernul este de acord cu aceasta desecretizare”, a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit sursei citate, proiectul de la Rosia Montana este in evaluare la ministerele cu atributii in acest domeniu, decizia urmand sa fie luata de Guvern.

Din 2008 si pana anul trecut, pana cand am identificat noi ca sunt doua prevederi care nu s-au luat in calcul, nu se poate vorbi despre o evaluare. Abia anul trecut am identificat solutiile pentru a elabora aceste proceduri privind garantia financiara (…), iar de la inceputul acestui an am inceput evaluarea in baza procedurilor pe care le-am facut anul trecut”, a afirmat Plumb.

Ambasadorul Canadei in Romania, Philippe Beaulne, declara, in martie, referindu-se la proiectul de la Rosia Montana, ca in orice proiect minier este important ca decizia sa fie luata de autoritati intr-un timp util si in urma unui proces echitabil.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri