Guvernul reia discutiile cu FMI pentru reducerea TVA la alimente

Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a sustinut ca, in discutiile anterioare pe aceasta tema, Fondul nu s-a opus unei astfel de reduceri, dar a cerut Guvernului sa analizeze foarte clar efectele asupra bugetului si modul de acoperire a acestora.

Ponta a precizat din nou ca sustine o schema in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal, pe baza de facturi.

"La momentul construirii bugetului pe 2013, trebuie vazut efectul pe incasarile bugetare la TVA si mai ales perioada in care absorbim primele doua-trei luni de incasari mai mici. Chiar daca pe hartie avem 24% TVA la produse agricole, in realitate, din cauza evaziunii fiscale, incasezi mai putin. Cu aceasta schema in care il obligi pe producator sa aduca facturi pentru a primi 15% inapoi, dupa doua-trei luni in care incasarile la TVA pentru aceste produse vor scadea, putem avea incasari mult mai mari", a spus Ponta, aflat la Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii.

Piata neagra – 80% din vanzari

Premierul a mai aratat ca, exceptand Romania si Danemarca, toate tarile din Uniunea Europeana aplica un regim diferentiat de TVA la produse agricole si ca "piata neagra" in domeniul produselor agricole din Romania este estimata in prezent la pana la 80%.

In vara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin ca bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranta" TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.

Constantin a afirmat ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%.

Presedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a declarat atunci, dupa o discutie cu reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca pentru masurile economice propuse de Guvern trebuie realizate "studii de impact" pana in toamna, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegatia FMI aratandu-se deschisa la propunerile Executivului.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri