Guvernul a făcut primul pas pentru introducerea unei taxe rutiere pentru transportatori, în funcție de cât de mult poluează fiecare vehicul. Executivul a aprobat investiția necesară pentru dezvoltarea unui sistem electronic modern care va permite taxarea camioanelor și vehiculelor de peste 3,5 tone în funcție de distanța parcursă și nivelul emisiilor. Măsura face parte din reformele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca scop încurajarea unui transport mai curat și echitabil.
Potrivit legii în vigoare, noul sistem de taxare rutieră, care va calcula tarifele în funcție de distanța parcursă și nivelul de poluare al vehiculului, ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026.
Totuși, Ministerul Transporturilor a propus anterior amânarea aplicării acestuia până la 1 iulie 2026, pentru a permite finalizarea pregătirilor tehnice și administrative necesare.
Reforma prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență urmărește introducerea unui nou sistem de taxare rutieră care să descurajeze utilizarea vehiculelor poluante și să încurajeze tranziția către un transport mai curat.
Măsurile concrete vizează aplicarea unor tarife diferențiate în funcție de distanța parcursă și de nivelul de emisii al vehiculului, mai ales în cazul camioanelor și al autovehiculelor de pasageri foarte poluante.
Sistemul se bazează pe principiul „poluatorul plătește” și va include stimulente pentru mijloacele de transport cu emisii scăzute și penalizări fiscale pentru cele mai poluante vehicule.
De asemenea, veniturile obținute din taxare ar urma să fie reinvestite în întreținerea drumurilor și în dezvoltarea transportului sustenabil, contribuind inclusiv la obiectivul de a transfera 10% din transportul rutier către transportul feroviar până în 2026.
Pentru aplicarea acestor măsuri, Guvernul a aprobat Nota de fundamentare pentru proiectul de investiții „Sistem electronic de tarifare rutieră – Lot 1 – Sistem informatic centralizat”.
Acest proiect reprezintă prima etapă dintr-un plan național amplu, împărțit în trei faze.
Prima fază prevede livrarea și instalarea echipamentelor hardware și software în două centre de date (la CESTRIN – Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică, structura din cadrul CNAIR care oferă suport tehnic și informatic pentru administrarea și modernizarea infrastructurii rutiere din România – și STS Brașov), dezvoltarea modulelor informatice necesare, migrarea datelor din sistemul vechi și asigurarea suportului tehnic pentru următorii cinci ani.
Valoarea totală a investiției pentru această etapă se ridică la peste 281 milioane de lei (57 de milioane de euro), inclusiv TVA.
Sistemul informatic va permite gestionarea integrată a noii scheme de tarifare, care combină taxarea în funcție de timp pentru autoturisme și vehicule ușoare și taxarea în funcție de distanță pentru camioanele cu masa mai mare de 3,5 tone (TollRo).
În cazul acestora din urmă, tariful va fi calculat automat pe baza traseului efectiv parcurs, a categoriei de drum și a caracteristicilor vehiculului, fie printr-un dispozitiv instalat la bord, fie printr-o aplicație mobilă sau un tichet electronic de rută.
Noul sistem va fi compatibil cu cele din alte state europene, facilitând schimbul de informații privind neplata taxelor rutiere.
În plus, sistemul va aplica tarife diferențiate în funcție de norma de poluare (EURO) a fiecărui vehicul, în conformitate cu legislația europeană și cu Legea nr. 226/2023.
Scopul este acela de a descuraja circulația vehiculelor poluante și de a stimula achiziția și utilizarea unor mijloace de transport mai puțin dăunătoare mediului.
Proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și de la Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională.
Următorul pas este includerea acestei investiții în prima rectificare bugetară pe 2025.
În România, taxarea autoturismelor în funcție de gradul de poluare a fost un subiect controversat în ultimii ani.
Statul român a încercat în mai multe rânduri să introducă forme de taxare ecologică, precum taxa de primă înmatriculare, timbrul de mediu sau taxa auto. Însă toate aceste forme au fost ulterior eliminate sau declarate ilegale de instanțele europene sau românești. Motivul? Discriminau autovehiculele second-hand aduse din alte state membre ale Uniunii Europene!
După eliminarea acestor taxe, România a rămas, practic, fără o taxare clară în funcție de emisii, în ciuda faptului că poluarea din trafic este în creștere, mai ales în marile orașe.
În prezent, România aplică o taxă de utilizare a drumurilor (rovinieta), care nu este diferențiată în funcție de nivelul de poluare al vehiculului, ci doar în funcție de tipul și greutatea acestuia.
Sistemul actual nu încurajează deținerea sau utilizarea vehiculelor mai puțin poluante. Prin urmare, în contextul PNRR și al legislației europene, România s-a angajat să implementeze un nou sistem de taxare rutieră bazat pe principiul „poluatorul plătește”, care să includă tarife diferențiate în funcție de distanța parcursă și emisiile vehiculului.
CITEŞTE ŞI: