Guvernul a aprobat Planul de management pentru Parcul National Calimani

Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de Hotarare pentru aprobarea Planului de management al Parcului National Calimani, se arata intr-un comunicat.

Actul normativ reprezinta documentul de referinta pentru planificarea tuturor activitatilor pe termen scurt si mediu legate de Parc pentru toti detinatorii/administratorii de terenuri si pentru toti cei ce doresc sa initieze si sa desfasoare activitati pe teritoriul parcului.

Prin aprobarea Planului de management al Parcului National Calimani sunt stabilite domeniile majore si obiectivele de management, precum si planificarea acțiunilor pentru indeplinirea acestora pe urmatorii 5 ani. Totodata, sunt propuse trei zone diferentiate de management al parcului: zona de protectie stricta, zona de protectie integrala și zona de conservare durabila.
Obiectivele Planului de Management vizeaza:

a) conservarea biodiversitatii si peisajului la standarde ridicate printr-o monitorizare adecvata, permitand studierea factorilor care le ameninta, a dinamicii si structurii acestora;
b) constientizarea si educarea publicului si a factorilor interesati pentru intelegerea importantei conservarii naturii si pentru a obtine sprijin in vederea realizarii obiectivelor Parcului;
c) incurajarea comunitatilor locale in dezvoltarea unor activitati economice prietenoase fata de natura in afara Parcului National Calimani, care prin utilizarea durabila a resurselor sa le aduca beneficii si sa contribuie la reducerea presiunii asupra resurselor din Parc;
d) promovarea impreuna cu comunitatile locale a valorilor culturale si traditionale ;
e) exploatarea resurselor turistice in folosul Parcului prin dezvoltarea de programe specifice;
f) gospodarirea parcului astfel incat sa se asigure resursele umane, financiare si fizice necesare atingerii obiectivelor planului de management, obtinand in acelasi timp recunoasterea locala, nationala si internationala.

Odata cu Planul de Management, prin actul normativ a fost aprobat și Regulamentul general al Parcului National Calimani, care stabilește o serie de reguli obligatorii pentru cei care vin in contact cu aceasta arie naturala protejata.

Parcul National Calimani are 3 arii naturale protejate

Parcul National Calimani are o suprafata totala de 24.041 ha și este inclus in situl de importanta comunitara – ROSCI0019 Calimani – Gurghiu, datorita valorii mari a biodiversitatii acestei zone inclusiv la nivel european.

In interiorul parcului exista trei arii naturale protejate de interes national, dintre care doua sunt incadrate in categoria de rezervatii naturale, respectiv: Rezervatia peisagistica 12 apostoli si Rezervatia peisagistica mixta Iezerul Calimanului – incluse in zona de protectie integrala, iar una este incadrata in categoria rezervatie stiintifica – Rezervatia stiintifica de jnepenis cu Pinus cembra – inclusa in zona de protectie stricta a parcului.

Pe suprafata parcului au fost identificate un numar de minim de 187 specii de ciuperci, 96 de specii de muschi, 104 specii de licheni, 774 specii de cormofite, 236 specii de microartropode edafice – dintre care 2 specii endemice pentru Calimani, 67 specii de insecte, 3 specii de pesti, 8 specii de amfibieni, 5 specii de reptile, 108 specii de pasari si 20 de specii de mamifere. Toate acestea gasesc conditii de viata in cele 15 habitate de interes comunitar care se gasesc pe suprafata parcului, dintre care 3 sunt prioritare.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri