Guvernele UE au stabilit ținte de producție de energie regenerabilă pentru 2030

Miniștrii mediului și energiei din statele Uniunii Europene au ajuns ieri la un acord privind țintele de producție de energie regenerabilă pentru 2030. Statele s-au angajat să crească procentul de energie regenerabilă din mixul energetic cu 7%, de la 20% în 2020, la 27% în 2030. Specialiștii avertizează însă că angajamentul este insuficient pentru îndeplinirea obiectivelor asumate prin acordul climatic.

energie regenerabilă

În urma negocierilor, miniștrii prezenți la Bruxelles au stabilit că statele membre UE vor asigura 27% din necesarul energetic din surse regenerabile, până în 2030. Ținta recomandată de Parlamentul European în luna octombrie era de 35%. Negocierile finale vor avea loc anul viitor, între Consiliul European și Parlamentul European.

Miguel Arias Canete, Comisarul European pentru politici climatice și energie, și-a exprimat îngrijorarea: „Nivelul ambiției politice este în mod clar insuficient.” Acesta a adăugat că, odată cu ieftinirea tehnologiilor de producție a energiei regenerabile, Uniunea Europeană ar putea atinge un procent de 30% la costurile estimate pentru ținta de 27%.

Potrivit unui raport publicat în 2017, statele Uniunii Europene au reușit să furnizeze 16% din necesarul energetic din surse regenerabile în 2014 și 16.4% – în 2015. Pentru 2020, UE și-a asumat o țintă de 20%.

Transportul, un sector controversat

Pachetul propus ieri prevede ținte clare pentru sectorul transporturilor. Până în 2030, 14% din energia necesară pentru acest sector ar trebui să vină din surse regenerabile. Trebuie însă precizat că a fost stabilită și o limitare pentru producția de biocombustibil obținut din materie primă primară.

Limitarea a fost agreată după ce numeroși experți au susținut că producția de biocombustibili nu este sustenabilă, întrucât culturile necesare pentru procesare ocupă terenuri care ar putea fi folosite ca pământ agricol pentru obținerea de alimente.

În cadrul pachetului, s-au stabilit bonusuri pentru utilizarea electricității din surse regenerabile în transportul rutier și feroviar. Comisia Europeană a criticat însă includerea transportului feroviar în evaluarea performanțelor, întrucât infrastructura aferentă este deja în mare parte electrificată.

Țintele asumate de Uniunea Europeană în privința utilizării energiei regenerabile fac parte din pachetul de măsuri care trebuie adoptate pentru limitarea generării de gaze cu efect de seră. Prin acordul climatic de la Paris, până în 2030, statele UE ar trebui să reducă emisiile cu 40% față de nivelurile din 1990. Doar astfel s-ar putea limita creșterea temperaturilor medii globale la 2 grade Celsius.

spot_img

Ultimele știri