Gunoiul, sursă de hrană pentru păsările migratoare. Care e riscul pentru ecosistem și pentru om

Gropile de gunoi nu sunt doar un focar de infecție pentru locuitori, ci și un adevărat pericol pentru viețuitoare. Recent, cercetătorii germani au descoperit că existența acestora afectează comportamentul păsărilor migratoare, care nu mai călătoresc spre țările calde. De migrația lor depinde însă producția agricolă din țările cu climat călduros.

01_25_pasari_migratoare

În prezent, populația lumii generează de 2 ori mai multe deșeuri decât acum 10 ani, din estimările Băncii Mondiale. Peste alți 10, va trebui să gestionăm anual aproximativ 2,2 miliarde de tone de gunoi. Deocamdată, soluția cel mai des folosită este depozitarea la gropile de gunoi, o metodă ineficientă și extrem de poluatoare.

Pe lângă impactul negativ deja cunoscut, se pare că depozitarea la groapă are un impact negativ și asupra comportamentului păsărilor migratoare. În loc să călătorească spre țările calde pentru a-și asigura hrana în sezonul rece, acestea preferă să rămână în țări friguroase și să consume resturi alimentare din gropile de gunoi.

Descoperirea aparține unei echipe de cercetători germani, care au monitorizat prin GPS activitatea a 70 de berze de pe teritoriul Europei și a Asiei, în primele lor 5 luni de viață. În timp ce o parte dintre acestea au călătorit chiar și 5.000 de km spre Africa, pe rute deja cunoscute, altele s-au oprit după o distanță scurtă și și-au petrecut iarna în gropile de gunoi, hrănindu-se cu resturi alimentare și cu insectele care le populează.

Unul dintre autorii studiului, Andrea Flack, de la Institutul de Ornitologie Max Planck, din Radolfzell, a explicat la ce pericol sunt expuse astfel berzele:

Pentru păsări, e o metodă foarte convenabilă de a obține mâncare. Există grămezi imense de deșeuri organice din care se pot hrăni. Dar e extrem de riscant. Odată cu mâncarea aflată în stare de putrefacție, ele pot înghiți bucăți de plastic sau de cauciuc, care le rămân în gât și le pot provoca moartea.

Comportamentul berzelor studiate a fost diferit în funcție de țara de proveniență. Dacă berzele din Rusia, Grecia și Polonia au zburat până în Sudul Africii, cele din Spania, Tunisia și Germania s-au oprit în Tashkent (Uzbekistan) sau în nordul Marocului, atrase de vastele gropi de gunoi. Cele din Uzbekistan nu au migrat deloc.

De migrația acestor păsări depinde ținerea sub control a numărului de insecte dăunătoare pentru agricultură, cum ar fi lăcustele.

 

Citește și:

Cum se adaptează pasările schimbărilor climatice

90% dintre păsările marine au ingerat plastic la un moment dat

spot_img

Ultimele știri