Peste 600.000 de tone de guma de mestecat sunt consumate anual pe glob, iar consecintele sale asupra sanatatii noastre si a mediului sunt dintre cele mai nefaste.
Guma sintetica, obtinuta din petrol, siropuri si coloranti artificiali, contine aproape o suta de chimicale, poate provoca tulburari degestive si creste aciditatea bucala, scrie neo-planete.com.
Fabricantii spun ca are si virtuti, printre care uciderea bacteriilor ce ataca dintii, eliminarea tartrului sau, chiar, dezvoltarea memoriei.
Mestecam guma in jur de 15 minute si, dupa aceea, o aruncam pe trotuar sau aiurea.
Timpul necesar ca aceasta sa se descompuna este insa enorm, putand ajunge si la 5 ani, guma de mestecat dovedindu-se mai periculoasa pentru mediu decat dejectiile canine care sunt biodegradabile.
Curatarea trotuarelor de guma de mestecat, care, nu rareori, ni se lipeste de pantofi, costa, mai ales in orasele civilizate. Londra, de exemplu, aloca un buget de 6 milioane de euro pe an, numai ca sa dezlipeasca guma de pe strazi.
Pe Oxford Street, operatiunea de dezlipire a gumei de mestecat dureaza aproximativ 17 saptamani. In numai 10 zile insa, strazile sunt acoperite din nou de bucati de guma care polueaza-n voie ori sunt inghitite da pasari.