La nivelul Parlamentului European (PE) ar fi necesara infiintarea unui grup pentru promovarea potentialului Dunarii si a avantajelor pe care fluviul le poate oferi. Initiativa constituirii acestui grup a fost lansata de europarlamentarul socialist Brian Simpson, in timpul unei vizite de lucru in Delta Dunarii, efectuate de o delegatie a Comisiei de Transport si Turism (TRAN) din forumul european.
"Aici, in Romania, exista un lucru unic pentru Uniunea Europeana, Delta Dunarii, si de aici a venit ideea de a constitui un asemenea grup pentru a promova importanta Dunarii din punct de vedere economic, al mediului, al transporturilor si al turismului. Nu cred ca importanta Dunarii este suficient recunoscuta la nivelul PE si noi dorim sa promovam fluviul la Bruxelles", a declarat eurodeputatul laburist, Brian Simpson.
Brian Simpson, care este si raportorul grupului socialist al PE, a mai spus ca grupul de sustinere de la nivelul PE va fi constituit din europarlamentari din diferite partide politice, dar si din diferite tari.
"Dunarea este un fluviu unic pentru ca o parte din problemele sale sunt legate de faptul ca Dunarea marcheaza granita dintre mai multe tari si ar fi bine ca din acest grup sa faca parte reprezentanti ai Austriei, Ungariei, Bulgariei, Romaniei si, de ce nu, si ai statelor care nu fac inca parte din Uniunea Europeana prin care trece Dunarea. Eu, personal, sunt interesat de a face parte din acest grup, chiar daca Dunarea nu trece prin apropierea Manchesterului", a mentionat europarlamentarul Brian Simpson, membru al TRAN a PE.
La randul sau, vicepresedinta TRAN, eurodeputata din Galati Adriana Ticau, a apreciat initiativa eurodeputatului laburist. "Imbratisam aceasta idee si sunt convinsa ca vom colegi din toate grupurile politice din PE. Sunt convinsa de asemenea ca in felul acesta, pas cu pas, vom putea dezvolta si vom avea un transport eficient pe Dunare si vom dezvolta turismul", a apreciat vicepresedinta TRAN, eurodeputata Adriana
Ticau.
Potrivit sursei, in timpul vizitei in Delta Dunarii, membrii comisiei TRAN a PE au participat la doua seminarii care au avut drept teme infrastructura de transport in Romania, situatia actuala a traficului fluvial pe sectorul romanesc al Dunarii, respectiv dezvoltarea turismului.
"Cred ca Dunarea este un bun care poate fi exploatat economic, dar si un bun cultural. Problema legata de dezvoltarea fluviului este una pe termen lung, necesita proiecte pe termen lung si este nevoie de vointa politica. Pentru mine, Romania este o tara exceptionala care face eforturi pentru dezvoltarea economica, pentru a crea legaturi cu Europa, iar din punctul meu de vedere aceste legaturi dintre diverse culturi sunt foarte importante", a declarat raportorul PE, Francesco Ferrari, membru al Aliantei Democratilor si Liberarilor din Europa din PE.
Vizita din Romania a membrilor TRAN reprezinta a treia etapa dintr-una mai ampla care cuprinde deplasari ale TRAN in Austria si Ungaria, in vederea promovarii dezvoltarii facilitatilor de transport fluvial pe Dunare prin utilizarea modalitatilor de transport integrate care sa protejeze mediul si eco-sistemul fluviului.