Romania si SUA vor constitui un grup de lucru, la nivel de experti, care sa analizeze impactul explorarii gazelor de sist asupra mediului inconjurator si asupra populatiei, a anuntat Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Ministrul de resort, Daniel Chitoiu, a precizat in timpul intrevederii pe care a avut-o cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein si Richard Morningstar, ambasador special pentru probleme de energie in regiunea Eurasia, ca moratoriul privind exploatarea gazelor de sist va fi ridicat odata ce studiile de specialitate legate de efectele de mediu vor fi facute cunoscute si vor confirma siguranta in exploatarea acestora.
“S-a convenit ca este necesara o mai mare transparenta si o mai buna informare a publicului roman despre tehnologiile, procedurile, dar si despre avantajele explorarii si exploatarii acestor resurse naturale”, se arata i mcomunicatul MECMA.
Gazele de sist dezbatute de Traian Basescu si Ian MacDonald, vicepresedintele Chevron
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit duminica, la Chicago, cu vicepresedintele companiei americane Chevron, Ian MacDonald, ocazia cu care au discutat pe marginea subiectul exploatarilor de gaze de sist in Romania, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. "Discutiile au facut referire si la insemnatatea transferului in Romania de experienta dobandita de compania Chevron in exploatarile de gaz de sist din Statele Unite, atat din punct de vedere al aspectelor de protectie a mediului, cat si din perspectiva contributiei la dezvoltarea Romaniei", informeaza comunicatul.
Reprezentantul companiei Chevron, care este si presedinte al nou-infiintatului Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO), a vorbit despre cooperarea bilaterala in domeniul noilor tehnologii de exploatare a resurselor energetice.
“Problema gazelor de sist este blocata in Romania”
Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a declarat ca “problema gazelor de sist, din punctul de vedere al exploatarii, este blocata in Romania. Mai bine zis este suspendata pana la sfarsitul anului, pentru ca nu poti emite un aviz de mediu fara sa ai toate datele necesare”. Ea a precizat, raspunzand la intrebarea Green Report, ca “la nivelul UE este in discutie si se face o evaluare asupra exploatarii gazelor din sist prin metoda fracturarii hidraulice”.
Potrivit ministrului Mediului, Uniunea Europeana (UE) nu are deocamdata un studiu care sa ateste impactul de mediu al metodei fractionarii (fracturarii) hidraulice. Rovana Plumb a precizat ca, in calitate de europarlamentar, a solicitat, inca de la inceputul anului, in cadrul Parlamentului European, sa se faca un asemenea studiu. In acelasi timp, reprezentantii CE au declarat ca vor tine cont de semnalele trase de europarlamentari.
Chevron, patru perimetre in Romania
Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta. Guvernul a aprobat in martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.
Potrivit unui comunicat din 2 aprilie al Chevron, compania va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora cu o sonda de explorare standard.
Foto: businessweek.com, romania-insider.com
Citeste:
Discutii la nivel inalt pe tema Chevron