Grija excesiva nu salveaza cocorul japonez

Cocorul japonez se afla in continuare intr-o situatie critica, desi japonezii au inceput sa ii hraneasca pentru a rezista, informeaza gliving.tv. Numarul acestor pasari este mic: 1.200 in habitatul natural de la Hokkaido din Japonia si in jur de 1.400 in Rusia si China. Populatia de cocori este totusi cea mai mare din ultimii 100 de ani. Desi ramane una dintre cele mai amenintate specii de pasari din lume, pana in 1920 cand s-au descoprit 10 cocori specia era considerata deja disparuta.

Cetatenii japonezi au constientizat gravitatea problemei si au salvat specia de la disparitie prin asigurarea rezervelor de hrana. Numarul cocorilor a crescut datorita ajutorului primit, pasarile devenind dependente de oameni pentru supravietuire.

Obisnuinta cocorilor cu prezenta oamenilor nu este insa cea mai mare ingrijorare a organizatiilor de conservare. Reducerea treptata a zonelor umede, habitatul natural al acestor pasari, cu 30% in ultimii sase decenii, este rezultatul dezvoltarii masive si a defrisarilor.

Cocorii sunt astfel fortati sa se orienteza catre ferme pentru hrana. Acest lucru a avut un impact negativ asupra culturilor si a devenit un fapt obisnuit pentru locuitorii care au fost incurajati de Ministerul japonez al Mediului sa nu uite ca aceste pasari sunt o specie salbatica care trebuie tratata ca atare.

"In ultima vreme cocorii au ajuns sa stea langa ferestre din cauza oamenilor care i-au hranit necontrolat. Nu trebuie sa tratam animalele salbatice ca pe niste animale de casa", a declarat un reprezentant la gradinii zoologice Kushiro.

Ministerul japonez al Mediului incearca sa construiasca mai multe spatii pentru aceste pasari care sa le permita sa se hraneasca corespunzator si sa imbunatateasca conditiile din habitatul natural.

Foto: gliving.tv

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri