Activista de mediu suedeză Greta Thunberg nu va participa la COP27, reuniunea fiind găzduită în acest an de Egipt, pentru că aceste întruniri nu sunt cu adevărat despre „schimbarea sistemului”, informează luni AFP.
„Nu merg la COP27 din multe motive„, inclusiv pentru drepturile omului, a declarat Greta Thunberg în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu ocazia lansării cărţii sale „The Big Climate Book”. „Spaţiul pentru societatea civilă în acest an este extrem de limitat” la cea de-a 27-a conferinţă a ONU privind schimbările climatice, a argumentat activista în vârstă de 19 ani la încheierea Festivalului de Literatură de la Londra găzduit de Southbank Centre, unde a primit ovaţii în picioare.
Ea şi-a exprimat deja solidaritatea pe Twitter cu „prizonierii de conştiinţă din Egipt înainte de COP27„, care se deschide pe 6 noiembrie la Sharm el-Sheikh.
COP-urile „nu sunt cu adevărat despre schimbarea sistemului” ci despre încurajarea unor progrese graduale în lupta împotriva schimbărilor climatice, a argumentat activista pentru schimbările climatice. „Sunt folosite în cea mai mare parte ca o oportunitate pentru lideri şi oameni la putere pentru a atrage atenţia, pentru tot felul de „greenwashing” sau operaţiuni de comunicare pentru a pretinde că acţionează împotriva crizei climatice atunci când nu este cazul„, a continuat ea.
Aşadar, „aşa cum sunt, COP-urile nu prea funcţionează, decât dacă sunt folosite ca ocazie de mobilizare„, a estimat Greta Thunberg.
Lansată joi, „The Big Climate Book” include aproximativ o sută de contribuţii din partea unor experţi în mai multe domenii, inclusiv economistul Thomas Piketty, şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus şi scriitoarea Naomi Klein.
Toate drepturile de autor care vor reveni fundaţiei sale vor fi distribuite unor organizaţii de mediu.
Activista a declarat că a vrut să scrie această carte în timpul pandemiei pentru „a educa oamenii, ceea ce este puţin ironic având în vedere că treaba mea sunt grevele şcolare„, a glumit activista care şi-a început protestul în faţa parlamentului suedez în 2018.
Duminică, ea a cerut din nou tuturor să devină activişti, argumentând că există „multe modalităţi diferite” de a face acest lucru.
„Timpul paşilor mici a trecut şi avem nevoie de o schimbare drastică„, a afirmat Greta Thunberg, care consideră că pentru a obţine schimbarea liderilor guvernamentali sau din lumea afacerilor care nu sunt interesaţi de schimbare „este nevoie de miliarde de activişti„.
Găzduirea COP27 în orașul verde Sharm El-Sheikh din Egipt marchează anul acesta 30 de ani de la adoptarea Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Reuniunea va începe pe 7 noiembrie.
Citește și: 5 megatrenduri care conturează viitorul lumii