Campanie Greenpeace România: Semnează pentru o rețea națională a pădurilor de protecție

Organizația Greenpeace România a demarat o campanie de strângere de semnături pentru a atrage atenția asupra necesității replantării unei rețele naționale de perdele forestiere, ca măsură de a proteja zonele vulnerabile de efectele schimbărilor climatice.

Foto: Greenpeace România

„Adoptarea unor măsuri de protecție împotriva crizei climatice e un obiectiv de siguranță națională, iar pădurile sunt soluția naturală pentru a ne proteja de inundații, secetă, vânturi puternice sau deșertificare”, transmite ONG-ul care-și propune ca mesajul campaniei să ajungă la factorii de decizie, cei care pot legifera un astfel de proiect.

Potrivit organizației, schimbările climatice vor afecta peste 40% din teritoriul României, în următorii 30 de ani. Iar modelările științifice ale climatologilor indică, într-un scenariu moderat, că peste 11 milioane de români care locuiesc în zonele de câmpie vor fi afectați de creșterea constantă a temperaturilor, epuizarea rezervelor de apă și fenomenul de deșertificare. Seceta va deveni noul normal.

Pe lângă aridizarea care se intensifică în sudul țării, avem parte de fenomene meteo extreme în tot restul țării. ANM a emis în vara aceasta 132 de Coduri Roșii, cele mai multe din istorie.

„Dezechilibrul pe care îl provocăm naturii se manifestă tot mai agresiv: trăim pe pielea noastră efectele crizei climatice, care nu ocolește România”, a mai transmis organizația într-un comunicat.

Foto: Ioana Moldovan / Greenpeace România

Soluția propusă de ONG este replantarea unei rețele naționale de perdele forestiere, care pot oferi protecție în fața fenomenelor meteo extreme.

„Nu mai e suficient să ocrotim doar pădurile care ne-au rămas în munți. Avem nevoie de o rețea națională de păduri care să ne protejeze terenurile agricole, orașele și comunitățile cele mai vulnerabile”, mai arată comunicatul.

Zonele din Bărăgan și Dobrogea, care suferă deja de aridizare, au nevoie de sisteme locale de protecție și de retenție a apei. Terenurile protejate de perdele forestiere rețin cu 300 tone/hectar mai multă apă, iar umiditatea aerului crește cu până la 30%. În plus, sunt mult mai ieftine și sustenabile decât sistemele de irigații care consumă energie.

„România a mai avut o rețea de sute de mii de hectare de păduri și perdele forestiere în sudul țării, dar au fost defrișate începând cu anii ‘60 în numele unor politici agrare păguboase. În anii ‘90, au fost distruse și sistemele de irigații, iar ultimele pâlcuri de arbori au ajuns lemn de foc. Acum, ne-au mai rămas doar canalele secate”, mai spune Greenpeace România.

Organizația invită românii să ceară plantarea unei rețele naționale de perdele forestiere, „o veritabilă Barieră Verde în calea schimbărilor climatice”. Doritorii pot semna aici.

Citește și: 

VIDEO. Fermierii din Dobrogea au arat pe teren mesajul „Vrem apă”

Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele din anul agricol 2019-2020. Ce culturi sunt cele mai afectate

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri